"Зернова війна" – Кулеба висловився про конфлікт із Польщею

"Зернова війна" не потрібна ані Україні, ані Польщі.

Влада рішуче налаштована на вирішення ситуації з експортом українських агропродуктів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Історія, майбутнє і безпека просто не залишає нам іншого вибору, як вийти з цієї кризи. Не ми цю кризу створили. Але ми абсолютно налаштовані на її припинення. Емоції вирують. До 15 жовтня, до дня виборів у Польщі, температура ще може підійматися. Але ми налаштовані на конструктив", наголосив Кулеба.

Він розповів, що наразі з цього питання триває робота із Єврокомісією.

"Україна передала Польщі чіткі сигнали про налаштованість на конструктивне вирішення цієї ситуації. Нам ця зернова війна не потрібна і Польщі також", пояснив міністр.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Кулеба зазначив, що на прикладі відносин із Болгарією та Румунією Україна продемонструвала, що "невирішуваних проблем не існує".

"Нагадаю, що на початку кризи навесні цього року було п'ять країн, які запроваджували обмеження. Тепер Болгарія і Румунія знайшли рішення, а інші три країни не знайшли. Причина того, чому не знайшли: очевидно, не тому, що рішень немає. Є якісь інші причини, чому ці рішення не знаходяться. Зернову проблему можна вирішити, було б бажання її вирішувати. У нас таке бажання є", додав посадовець.

15 вересня Словаччина, Польща та Угорщина в односторонньому порядку запровадили заборону на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

Європейська комісія ухвалила не продовжувати рішення щодо заборони на ввезення товарів з України. Також зазначила, що Україна має вжити заходів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку у сусідніх державах-членах блоку.

Польща продовжить заборону на ввезення українського зерна, заявив минулого тижня польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Президент України Володимир Зеленський під час промови на Генасамблеї ООН заявив, що йому "тривожно бачити, як дехто у Європі, деякі наші друзі у Європі, підривають солідарність політичним театром, роблячи із зерна трилер". Додав, що такі допомагають "підготувати сцену для московського актора".

Після цього в МЗС Польщі терміново викликали на килим посла України Василя Зварича. Йому висловили рішучий протест і заявили, що слова Зеленського є "неправильними по відношенню до Польщі та особливо неправомірними щодо країни, яка підтримує Україну з перших днів війни".