ПФУ нагадав умови призначення пенсії науковцям: від чого залежить розмір виплати

ПФУ нагадав умови призначення пенсії науковцям: від чого залежить розмір виплати

Перевірка умов призначення пенсії науковцям

У Пенсійному фонді України нагадали про умови призначення пенсії науковцям. Про це повідомляє прес-служба Головного управління ПФУ у Донецькій області.

Згідно зі Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", пенсійне забезпечення наукових працівників здійснюється особливим способом.

Така норма діє після внесення змін до Закону України від 26.11.2015 р. № 848-VIII "Про наукову та науково-технічну діяльність", починаючи з 01.10.2017.

У разі збільшення пенсії внаслідок перерахунку, пенсіонери автоматично переводяться на умови, передбачені Законом № 1058-IV. Однак, пенсіонери можуть звернутися до органів Пенсійного фонду будь-коли для переведення на наукову пенсію з встановленням розміру, який отримується при переведенні за нормами закону № 1058-IV.

Розмір пенсії для науковців залежить від тривалості страхового стажу, середньомісячного заробітку та періоду, за який враховано заробіток для розрахунку пенсії, а також від інших факторів.

У разі виникнення питань або потреби у подачі заяви на призначення пенсії, особи можуть звернутися до Пенсійного фонду через веб-портал електронних послуг.

Наразі пенсія науковцям призначається на загальних підставах, а страховий стаж для виходу на пенсію визначено статтею 26 Закону № 1058-IV.

Після визнання помилки в індексації пенсій, Пенсійний фонд України розпочав повертання коштів пенсіонерам.

Читайте також: