Як Україна ставала вільною – незабутні моменти серпня 1991-го на фото та відео

24 серпня 1991 року Верховна Рада на той час ще УРСР проголосувала за Акт проголошення незалежності України.

Перед тим на площу перед будівлею парламенту прийшли тисячі людей. Вимагали засудити компартію як "злочинну й антиконституційну організацію", що підтримала 19 серпня путч у Москві. Gazeta.ua зібрала ці незабутні історичні моменти на фото.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Чітко також звучали вимоги, аби Україна негайно вийшла зі складу СРСР.

У самій сесійній залі сталося, здавалося б, неймовірне за Акт проголошення незалежності віддали голоси не тільки депутати від демократичної опозиції Народної Ради, а й представники комуністичної більшості.

Акт, яким було проголошено створення самостійної держави, підняв потужну хвилю патріотизму та оптимізму серед українців.

Але попереду ще була довга і важка історія боротьби за державність.

19 серпня Кабінет Міністрів УРСР прийняв ухвалу, яку підписав перший віце-прем'єр Костянтин Масик: "Про створення тимчасової комісії для запобігання надзвичайним ситуаціям". Її очолив державний міністр УРСР з питань оборони, національної безпеки та надзвичайних ситуації Євген Марчук.

Суверенітет України опинився під реальною загрозою. З огляду на це, 24 серпня 1991-го в Києві розпочала роботу позачергова сесія ВР УРСР. З доповіддю про політичну ситуацію в країні виступив Голова ВР України Леонід Кравчук.

Від імені Народної ради депутат Iгор Юхновський запропонував проголосити акт, у якому мали бути зафіксовані незалежний статус України, абсолютне верховенство її Конституції, законів та урядових постанов. Надвечір позачергова сесія ВР УРСР прийняла Акт незалежності України. З 396 депутатів проти голосувало четверо.

На тому ж засіданні Верховна Рада оголосила про вихід з СРСР і створення власних збройних сил. На 1 грудня 1991-го призначили загальнонаціональний референдум щодо проголошення незалежності України.