Аномальне тепло: як це позначиться на врожаї озимих та садах

Аномальне тепло може негативно вплинути на озимину. Рослини, посіяні не в оптимальний термін, а в жовтні-листопаді, можуть постраждати від несподіваної спеки. Про це повідомив незалежний експерт з агротехнологічних питань Олексій Сергієнко.

Негативний вплив на посіви пшениці

Завдяки надто ранній і теплі весні, посіви пшениці можуть постраждати. Особливо це стосується рослин зі слабким розвитком, які були посіяні в несприятливий період. Олексій Сергієнко зазначив, що така ситуація може призвести до втрати урожайності навіть при наявності вологи.

Експерт також зазначив, що тепла погода обмежує можливості проведення посівних робіт. Однак, є різні думки на цей рахунок. Тетяна Адаменко, керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України, стверджує, що тепер є сприятливий момент для посівних робіт, оскільки ґрунт насичений вологою і трохи підсохне за рахунок теплої погоди.

Садам несподівана теплота може завдати шкоди

Олексій Сергієнко вважає, що садові культури можуть постраждати від ранньої спеки, особливо якщо після неї настануть заморозки. Дерева, які починають вегетацію раніше, наприклад, абрикоси і персики, можуть зазнати шкоди від морозу. Але сливи та яблуні менше піддаються впливу таких умов.

Дослідження вчених з Університету Нью-Йорка в Олбані та Нанкінського університету інформаційних наук та технологій у Китаї пояснило виникнення аномально спекотної погоди. За результатами дослідження, танення арктичного льоду призводить до посилення амплітуди Ель-Ніньо. Прогнозується, що до 2040 року регіон може пережити перше літо без льоду.

Також, за даними спостережень, у Києві зафіксували рекордну максимальну температуру повітря. 31 березня, максимальна температура становила 25,3°C, що на 2,9°C вище попереднього рекорду для цього дня 1968 року.

Нещодавно було повідомлено, що до України доставився пил із Сахари, що може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей. Хвиля тепла, яка прийшла в нашу країну, принесла й пил із Сахари. Синоптики радять зачинити вікна, щоб уникнути шкоди для здоров'я.