Японією шириться рідкісна бактерія, здатна вбити людину за два дні

Японією шириться рідкісна бактерія, здатна вбити людину за два дні

У Японії поширюється рідкісне захворювання, яке може призвести до смерті протягом 48 годин. Воно спричинене бактерією, що відома як «м'ясоїдна бактерія». Про це повідомляє Bloomberg.

На 2 червня в Японії було виявлено 977 випадків синдрому стрептококового токсичного шоку.

За даними Національного інституту інфекційних захворювань, який стежить за випадками хвороби з 1999 року, це число перевищило минулорічний рекорд у 941 випадку.

Ця рідкісна «м'ясоїдна бактерія» належить до стрептококів групи А або GAS. Вона зазвичай викликає набряк та біль у горлі. Однак у деяких випадках ці бактерії можуть призводити до швидкого розвитку симптомів, таких як біль і набряк кінцівок, лихоманка і низький тиск, які можуть супроводжуватися некрозом, проблемами з диханням, органною недостатністю і навіть смертю.

«Більшість смертей стаються протягом 48 годин», - сказав професор інфекційних хвороб Кен Кікучі з Токійського жіночого медичного університету.

За його словами, якщо пацієнт помічає набряк стопи вранці, до обіду він може розповсюдитися до коліна. Існує велика ймовірність смерті протягом 48 годин після цього.

Ця хвороба також зафіксована в інших країнах. Наприкінці 2022 року принаймні п'ять європейських країн повідомили ВООЗ про збільшення випадків інвазивного стрептококового захворювання групи А (iGAS). Кількість випадків зросла після зняття обмежень через пандемію COVID-19.

За поточних темпів зараження, кількість випадків цього захворювання в Японії може досягти 2500 з смертністю 30%, прогнозує Кікучі. Він закликав людей дотримуватися гігієни рук і обробляти будь-які відкриті рани. Він пояснив, що пацієнти можуть переносити стрептокок групи А в кишківнику, тому існує ризик забруднити руки після випорожнення.

Також ВООЗ повідомила, що в Мексиці зафіксовано перший випадок смерті людини, спричиненої штамом пташиного грипу H5N2.

Міністерство охорони здоров'я Гондурасу оголосило надзвичайний стан через зростання числа хворих та смертності від лихоманки Денге, яка передається комарів.

Читайте також: