Австралія вирішила утилізувати вертольоти, які хотіла купити Україна

Австралія утилізує непрацездатні гелікоптери, за якими цікавиться Україна

Австралійські гелікоптери NH90, які отримали назву MRH90 Taipan, виявилися проблемними та небезпечними для польотів. Україна планує придбати ці вертольоти та вже подала запит на цю угоду, повідомляє портал APDR.

Гелікоптери, які були введені на озброєння лише в 2000-х роках, коштують близько $20 млн (понад 751 млн грн) кожен на вторинному ринку. За попередніми планами, їх повністю списали наприкінці вересня 2023 року, після інциденту на навчаннях, у якому загинули чотири військовослужбовці. Однак неофіційні результати розслідування показали, що причина аварії не була пов'язана з технічним станом вертольота.

Більше того - під час одного із інцидентів в березні 2023 року, цей гелікоптер зміг приводнитись без жертв завдяки своїй міцній конструкції з вуглецевого волокна.

Україна цікавиться цими гелікоптерами, оскільки вони проявили високу безпеку під час аварій. Нагадаємо, що триває 672-га доба війни Росії проти України, під час якої українська армія продовжує вести активні бойові дії проти ворога.