Бізнесу приготуватися. Завтра набирає чинності закон про поновлення податкових перевірок

Управління покладене відповідальність за осуществление податкових перевірок на платників податків із завтрашнього дня. Правила проведення перевірок встановлені Законом України виключно для платників податків з юридичним статусом та фізичних осіб, які здійснюють господарську діяльність без утворення юридичної особи.

Згідно з новими правилами, перевірки будуть проводитися платників податку, що має наступні ознаки: мають дебіторську заборгованість більшу, ніж кредиторську; сплати податку на прибуток та ПДВ менше ніж 50% по галузі; річний дохід перевищує 10 млн грн, і загальна сума витрат становить більш ніж 75% річного доходу. Позитивний момент закону полягає в тому, що перевірки для ФОПів першої та другої групи протягом 2024 року залишаться забороненими. Так само, припинення перевірок діятиме на територіях з воєнним конфліктом та проводитимуться перевірки, які були затверджені раніше законопроектом №8401.

Загальна процедура податкової перевірки регламентується законом №10016-д. Процедура відшкодування податку буде розглядатися окремо, але дозволена перевірка під час цього процесу.

Податковий кодекс забезпечує, що за умови введення воєнного стану, проведення податкових перевірок буде забороненим. Проте, за деяких умов, проведення перевірок все-таки можливе. Наприклад, перевірки з питань ТЦУ, перевірки під час ліквідації та реорганізації компаній, а також перевірки в разі отримання скарги на нефіскальні накладні. Так само проводитимуться перевірки виробників підакцизних товарів та надавачів фінансових послуг.

Законопроект про часткове повернення податкових перевірок до Верховної Ради був внесений президентом Володимиром Зеленським. Він має позитивний вплив на співпрацю з Міжнародним валютним фондом та став одним з класичних прикладів структурної перебудови економіки. Закон набуває чинності з 7 грудня 2023 року.