"Будь ласка" чи "прошу": як правильно віддячувати

Коли дякують за добру справу, завжди потрібно і хочеться відповісти.

Як саме правильно "будь ласка" чи "прОшу", розповів мовознавець Олександр Авраменко.

"ПрОшу це етикетна формула, те ж саме, що і будь ласка. До речі, словом прОшу краще відповідати на подяку, коли ваша послуга була незначною, адже прОшу звучить скромніше, ніж будь ласка", зазначає Авраменко.

Мовознавець пояснив, що слова "прОшу" та "будь ласка" є еквівалентними у вживанні, або, іншими словами, можуть використовуватись в мовленні як синоніми. Однак, кожне з цих слів має свою відмінність від іншого.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Більше того, мовознавець пояснив, що слід уникати плутанини між словами "прОшу" та "прошУ", оскільки зміна наголосу також змінює їхнє значення.

"ПрошУ вживаємо тоді, коли висловлюємо прохання, спонукаємо до дії. Наприклад, прошУ говорити тихіше, прошУ читати", - ззаначив Авраменко.

Пам'ятаємо, що "будь ласка" правильно пишеться окремо. Неправильне написання цього словосполучення є дуже поширеною помилкою в сучасному письмі.

Між словами "дякую" та "спасибі" є різниця. Мовознавець Олександр Авраменко вирішив поставити крапку у правильності висловлення вдячності. Вдячність можна висловлювати словом "спасибі", яке живе у наших пам'ятках з XVI століття.

Слово "дякую" ширше використовується як етикетна форма висловлення подяки.