"Це неможливо": Стефанчук зробив нову заяву про вибори в Україні

Парламентські вибори в Україні відбудуться уже після перемоги у війні проти Росії.

Однак, для їх проведення потрібно внести зміни до законодавства. Про це у коментарі LIGA.net сказав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Він, зокрема, розповів про те, що темою виборів в Україні цікавляться міжнародні партнери.

"Багато міжнародних колег під час спілкування питають: "Чи думаєте ви про наступні вибори?". Я їм завжди відповідаю: "Ми думаємо про нашу перемогу, а вибори мають бути після нашої перемоги". І тут вже дійсно потрібні будуть зміни в законодавство", ‒ зазначив Стефанчук.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Стефанчук також переконаний, що парламент повинен пояснити, які саме будуть вибори після перемоги.

"Бо Конституція передбачає тільки два види виборів: чергові та позачергові. Післячергових не існує. І ще є ціла низка інших законодавчих неузгодженостей. Треба зрозуміти, як нам виходити з цієї юридичної плутанини", ‒ сказав голова Верховної Ради.

За його словами, проводити будь-які вибори в період воєнного стану є вкрай небезпечним для країни.

"Окрім того, без забезпечення участі у виборах військовослужбовців, людей, які виїхали за кордон і знайшли тимчасовий прихисток в інших країнах, без гарантування безпеки виборчого процесу, без інших більш дрібних питань це неможливо", додав Стефанчук.

Нещодавно голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що Конституція не забороняє проведення виборів під час дії воєнного стану. Ця заборона міститься в законі України "Про правовий режим воєнного стану". Водночас спікер парламенту наголосив, що нині необхідно дотримуватися балансу. За його словами, це може бути питанням дискусій.

Вибори в Україні відбудуться, коли закінчиться війна, сказав президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ВВС.