Черговий воєнний злочин: в Україні відреагували на заяву Пригожина про полонених

Заяви російських загарбників про те, що вони не братимуть полонених, уже є воєнним злочином.

Це ‒ кричуще порушення Женевських конвенцій та всіх інших норм міжнародного права, сказав Gazeta.ua представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

Аналогічної точки зору дотримуються і в міністерстві юстиції України. Там наголосили, що окупанти такими своїми заявами хочуть спровокувати українських військових до жорстокості.

Про це, зокрема, написав міністр юстиції України Денис Малюська у Facebook, коментуючи слова ватажка "вагнерівців" Євгена Пригожина про те, що "не потрібно брати полонених".

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За словами міністра, вбивство військового, який здається у полон, жорстоке поводження з полоненими, а так само наказ не брати полонених воєнні злочини.

"У нас були, є на даний час, і будуть військовополонені "вагнерівці". Ледь не третина із них "трьохсоті", і їм була надана медична допомога, що є свідченням того, що Україна дотримується міжнародного гуманітарного права та власного Кримінального кодексу", ‒ підкреслив Малюська.

Він наголосив, що Україна не Росія, тому не може дозволити собі вчиняти воєнні злочини.

"Ми частина європейської цивілізації і поважаємо верховенство права. Не в останню чергу через це ми і маємо підтримку наших міжнародних партнерів", ‒ зазначив міністр.

За його словами, чим більше полонених російських військових, тим більше буде обмінів і повернень додому українських героїв з російського полону.

Засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив, що його бойовики більше не братимуть в полон українців. Потенційних полонених розстрілюватимуть. Аудіозапис цієї заяви є на телеграм-каналі пресслужби Пригожина.

Таке рішення стало реакцією на нібито аудіоперехват розмови бійців ЗСУ, у котрому йшлося про вбивство пораненого "вагнерівця", який потрапив у полон.