CNN пояснив, чому Росії цьогоріч буде складніше влаштувати блекаут в Україні

Україна зараз має потужну систему протиповітряної оборони, яка буде важче західній сусідці нашкодити. Також енергетики весь рік готувалися до відновлення атак російських терористів і зробили свою частину роботи, щоб захистити енергосистему. Такі дані опублікував CNN.

Заступник начальника ГУР України Вадим Скібіцький наголошує, що обмежена можливість української протиповітряної оборони є однією з причин, чому Росія змогла зламати енергетичну мережу минулого року. Проте, зараз ворогам буде важче досягти своєї мети. Росія має намір застосувати поєднання ракетної зброї та атак безпілотників, що буде складніше у реалізації. Українська сторона також готується і розуміє, як вороги діють.

Крім того, енергетики використали літню паузу, коли окупанти обстрілювали зернову інфраструктуру замість енергосистеми, щоб відновити все, що було зруйновано. На сьогоднішній день українська енергетична інфраструктура має резервне обладнання і фізичні бар'єри навколо ключових об'єктів. Минулої зими вона вже продемонструвала свою рішучість і сильність, а цієї зими вона є ще сильнішою.

За словами голови правління "Укренерго" Володимира Кудрицького, метою України є зробити ракетні атаки та атаки безпілотників Росії неефективними, щоб ворог відмовився від цих дій. Велике значення у захисті енергетичної інфраструктури має протиповітряна оборона. Україна також створила резерви обладнання, навчила ремонтні бригади та диспетчерів для реагування на можливі атаки та створила резервні ланцюги електрозабезпечення споживачів.