Чого уряд очікує від курсу долара у 2024 році

Кабінет міністрів наступного року очікує девальвації курсу національної валюти до долара.

У припущеннях прогнозу закладена "незначна девальвація гривні", свідчить проєкт бюджету на 2024 рік.

"В цілому за підсумком року очікується звуження дефіциту торгівельного балансу за рахунок пришвидшення зростання експорту (на тлі налагодження логістичних шляхів та відновлення виробничих потужностей), а також зменшення імпорту (на тлі відновлення внутрішнього виробництва, девальвації гривні, зменшення обсягу імпорту послуг в умовах зміни напряму міграційних процесів)", йдеться в пояснювальній записці до документу.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Водночас значення прогнозного середньорічного обмінного курсу гривні до долара у публічній частині додатків до бюджету, оприлюднених на сайті Верховної Ради, відсутнє.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що бюджетний прогноз Мінекономіки щодо середньорічного курсу гривні до долара на 2024 рік становить 41,4 грн/долар. Він також повідомив про бажаність девальвації.

НБУ тримає офіційний курс гривні до долара на рівні 36,56 грн з липня 2022 року. У бюджеті-2023 року закладений курс 42,2 грн/долар. На готівковому ринку курс долара з початку року впав приблизно на 2 грн: 40,3 до 38,2 грн/долар.

Громадяни не повинні втрачати свої кошти через вигадане пошкодження чи зношення купюр іноземної валюти. Національний банк України каратиме за будь-який "креатив" у тлумаченні норм і правил щодо обміну, заявив очільник регулятора Андрій Пишний. За його словами, порушникам штрафи забезпечені, а деяким із них навіть загрожує анулювання ліцензій.

Пишний заявив, що курс, який було закладено до державного бюджету, не є ні прогнозом, ні метою для Національного банку. За його словами, це певний розрахунковий параметр, який закладається, але може бути змінено залежно від обставин.