Чотири головні ризики при купівлі бюджетного житла: як вберегтися від «сюрпризів»

Бюджетне житло може призвести до серйозних проблем для майбутнього власника. Директорка Харківського агентства нерухомості Олена Манжос розповіла, як уникнути ризиків та на що звернути увагу при виборі квартири, в коментарі для РБК.

Одна з проблем, про яку варто пам'ятати, - пошкодження будинку та проблеми з комунікаціями. За словами Манжос, ризики при купівлі як бюджетного, так і дорогого житла, особливо під час війни, можуть бути подібними. Наприклад, якщо будинок постраждав від обстрілів, можуть виникнути проблеми з дахом чи комунікаціями, а попередні власники намагатимуться це приховати.

Ще одна проблема, яка виникає в умовах війни, - це забиті каналізаційні труби у малозаселених будинках. Якщо у будинку, де живе одна сім'я на постійній основі, почало жити лише одне домогосподарство, інші виїхали, то все стікаєне стає причиною забиття каналізаційних труб. Раніше, коли у будинку жило багато людей, така проблема не виникала, пояснила експертка.

Олена Манжос також зазначила, що дуже низька ціна може бути ознакою проблем, і тому докладно перевіряти всі документи, пов'язані з квартирою, вкрай важливо. Вона рекомендує звернутися до незацікавлених осіб або до агентств нерухомості з доброю репутацією. Також важливо перевірити історію попереднього власника у ЖЕКу.

Покупець також повинен перевірити, чи узаконене будь-яке перепланування в квартирі, особливо якщо його необхідно продати в майбутньому. Це можна зробити, перевіривши дані у техпаспорті та на місці. Олена Манжос радить також попросити у забудовника кадастровий номер та перевірити призначення землі у новобудові. Вона підкреслює, що реакція представника забудовника є важливим показником. Що стосується сусідів, то їх варто познайомитися до придбання житла, адже наявність асоціальних елементів у сусідніх квартирах може стати проблемою, яку важко вирішити після купівлі.

Слід зазначити, що проблемні ситуації з бюджетним житлом - це скоріше виняток, ніж правило, і не варто боятися придбання такої нерухомості.

Деякі квартири в Києві продають за неймовірно високі ціни. Наприклад, за 4-кімнатні апартаменти в Печерському районі просять $4,5 млн (166 129 920 грн). За цю суму покупець отримає квартиру площею понад 300 квадратних метрів на 11 поверсі з 20 в ЖК Diamond Hill з новим дизайнерським ремонтом.