Головна

Два роки вторгнення Росії в Україну: скільки журналістів загинули чи були поранені

Зображення журналіста в бронежилеті з камерою

Росія вчинила 567 злочинів проти журналістів в Україні за два роки війни

За відомостями Інституту масової інформації (ІМІ), з початку російсько-української війни російські окупанти скоїли 567 злочинів проти журналістів та медіа в Україні. Ці злочини включають вбивства, обстріли, кіберзлочини та знищення незалежних редакцій. Крім того, фінансові та кадрові проблеми, спричинені російською агресією, призвели до закриття декількох українських медіа.

ІМІ наводить статистику загибелі медійників під час війни: 70 журналістів були вбиті, з них 10 померли в результаті виконання зобов'язань, 47 загинули як учасники бойових дій, а 13 стали жертвами російських обстрілів та тортур.

Катерина Дячук, керівник відділу моніторингу свободи слова ІМІ, зазначає, що Росія продовжує скоювати злочини проти журналістів та незалежних медіа в Україні. Багато представників ЗМІ стають жертвами вбивств, викрадень та погроз. Загалом, було зафіксовано 42 обстріли журналістів російською армією, а понад 30 медійників отримали поранення під час виконання своєї професійної діяльності.

Також ІМІ зафіксував чотири випадки викрадення медійників, серед яких є журналістки, доля яких залишається невідомою. Крім того, російські кібератаки на сайти українських онлайн-медіа та сторінки в соцмережах стали частим явищем.

Оголошені ці факти свідчать про систематичне порушення свободи слова та незалежності журналістики в Україні Росією. Дії російських окупантів підірвали медійну сферу країни та завдали шкоду свободі інформації.

Читайте також: