"Є план Б": "Нафтогаз" розробив різні сценарії реагування на можливі ситуації взимку

Цього зими Україна планує уникнути імпорту газу, але в разі потреби буде застосовуватися план "Б". Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. Він також зазначив, що розроблені різні сценарії реагування на можливі ситуації. "Нами передбачені певні сценарії реагування на такі ситуації, оскільки Україна є частиною європейського енергетичного комплексу", - повідомив він.

Чернишов також зазначив, що "Нафтогаз" має можливість додаткового імпорту газу, якщо буде потреба. "Вважаю, що нам потрібно піклуватися про збереження енергії і починати це робити вже зараз", - наголосив він. Водночас, в Україні створений резерв, який дозволить пройти зиму без імпорту газу. Якщо все ж таки знадобиться імпортувати газ, то це буде здійснено від європейських трейдерів, додав він.

Після закінчення терміну дії контракту у 2024 році, НАК "Нафтогаз України" не буде продовжувати транзит російського газу. Про це повідомив глава НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов у своєму інтерв'ю "Радіо Свобода". Він також заявив, що Україна готова відмовитися від транзиту газу через невиконання РФ умов контракту. Зазначено, що транзит газу здійснюється лише для підтримки європейських колег.