Екіпаж покинув українсько-польське судно, атаковане хуситами

Екіпаж покинув українсько-польське судно, атаковане хуситами

Екіпаж суховантажу M/V Verbena, який знаходиться у власності України та експлуатується Польщею, після обстрілу хуситами з Ємену вирішив залишити судно. Про це повідомило Центральне командування США.

Хусити завдали двох ракетних ударів по судну 13 червня. Вже 15 червня після обіду екіпаж подав сигнал лиха, повідомивши, що вони покидають судно.

Судно "Анна Мета" відгукнулось на сигнал і вирушило надати допомогу, переправити моряків в безпечне місце.

Екіпаж залишив судно через довготривалу пожежу, яка стала неконтрольованою.

Цікаво, що іранський фрегат IRIN Jamaran знаходився восьми морських миль від судна Verbena, але не відгукнувся на сигнал лиха.

«Така тривала зловмисна і безрозсудна поведінка підтримуваних Іраном хуситів загрожує регіональній стабільності і ставить під загрозу життя моряків у Червоному морі і Аденській затоці», - зазначено в повідомленні Центрального командування США.

Цец конкретне повідомлення відзначає, що вони продовжуватимуть діяти разом зі своїми партнерами, щоб притягти хуситів до відповідальності та знизити їх військовий потенціал.

Нагадаємо, що 13 червня хусити, підтримувані Іраном, випустили дві протикорабельних ракети до Аденської затоки. Обидві ракети потрапили в українське судно Verbena. Один з моряків отримав серйозне поранення, його відразу евакуювали для надання медичної допомоги.

Раніше хусити атакували два судна в Аденській затоці балістичними ракетами. Судна зазнали пошкоджень.

Командувач військово-морської місії ЄС із захисту торгових суден у Червоному морі звернувся до Брюсселя із проханням про допомогу. В результаті недостатньо країн надіслало військові кораблі, тому виконання місії стає складнішим - а саме захист від атак хуситів з Ємену.

Інформація також з'являлася, що 8 квітня хусити повідомили, що атакували ракетами та безпілотниками британські, американські та ізраїльські кораблі в Червоному та Аравійському морі, а також в Індійському океані.

Читайте також: