ЄС хоче купити рекордні обсяги російського скрапленого газу – Financial Times

Євросоюз цього року планує імпортувати рекордні обсяги зрідженого природного газу з Росії.

І це попри бажання відмовитися від російського палива до 2027 року, повідомляє Financial Times.

У період з січня по липень цього року порівняно з тим самим періодом 2021 року імпорт російського зрідженого газу в ЄС зріс на 40%.

Є інформація, що за сім місяців 2023-го Бельгія та Іспанія були другим і третім за величиною покупцями російського газу після Китаю.

Галузева аналітична компанія Kpler повідомила, що ЄС імпортує приблизно на 1,7% більше російського зрідженого природного газу, ніж це було тоді, коли імпорт досяг рекордного рівня минулого року.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Ціна імпортованого з січня по липень скрапленого газу за цінами спотового ринку, за даними організації Global Witness, становила 5,29 млрд.

"Шокує, що країни ЄС так важко працювали, щоб відмовитися від транспортування російського викопного газу лише для того, щоб замінити його еквівалентом, який постачається", сказав старший організатор кампанії з викопного палива в Global Witness Джонатан Норонья-Гант.

Він наголосив, що немає значення, чи надходить газ з трубопроводу, чи з човна. Європейські компанії надсилають мільярди до військового бюджету РФ.

2 вересня російський Газпром оголосив про повну зупинення прокачування газу трубопроводом "Північний потік".

Європейський Союз добре підготовлений на випадок повного припинення постачання російського газу, заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що ЄС має обмежити ціну на газ, що транспортується трубопроводами з РФ.