Евакуація неможлива – скільки цивільних залишається в Соледарі

У Соледарі Донецької області залишаються 523 мирних жителі.

Здебільшого це люди старші 50 років. Евакуювати їх з міста зараз неможливо через інтенсивні бойові дії. Про це повідомив керівник обласної військової адміністрації Павло Кириленко в телемарафоні "Єдині новини", передає Gazeta.ua.

За його словами, всі, хто хотів виїхати із Соледара до початку найзапекліших боїв, мали таку можливість. Втім, дехто з цивільних вирішив покинути місто саме зараз.

"Допоки не буде можливості безпечно заїхати та виїхати з міста, евакуацію проводити не будуть", підкреслив Кириленко.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він пояснив, що повинен не тільки максимально допомагати цивільним виїхати з міста, а й дбати про тих, хто буде їх вивозити. Це дуже небезпечно, а жодна броньована техніка не може захистити від тих снарядів, якими окупанти обстрілюють Соледар.

Точної інформації про те, чи залишаються в місті діти, немає. Проте у Соледарі досі живуть літні люди. Вони постійно перебувають в укриттях, бо в місті немає жодної вцілілої будівлі, каже Кириленко.

"У них є запас харчування. Металеві печі, дрова. Все було накопичено до нового року із запасом. Влада займалася розподілом, і запаси у місцевих у Соледарі є. Ми закривали очі, що у людей є старі запаси, та роздавали ще. Розуміли, що ситуація може погіршитись", пояснив голова ОВА.

Увечері 10 січня власник приватної військової компанії "Вагнер" Євгеній Пригожин поширив фейк про те, що російські окупанти нібито "взяли під контроль" Соледар. Журналіст Юрій Бутусов спростував це, наголосивши: оточення Сил оборони в цьому районі немає.

В Інституті вивчення війни (ISW) також наголосили, що російські війська не захопили весь Соледар, попри заяви ворога, що місто впало.

У Соледарі ситуація "критична", будівлі щодня переходять з рук в руки, а кількість загиблих настільки велика, що "ніхто не рахує", пише CNN з посиланням на військового 46-ї аеромобільної бригади ЗСУ.

Аналітики ISW вважають, що захоплення росіянами Соледара не означатиме, що Бахмут опиниться в оточенні.