Єврокомісія ухвалила рішення щодо переговорів про вступ України в ЄС

Європейська комісія офіційно пропонує розпочати переговори щодо вступу України та Молдови до Європейського союзу. Про це повідомила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час брифінгу в Брюсселі.

Вона наголосила, що цей день став історичним через 10 років після Майдану. Фон дер Ляйєн заявила, що Європейська комісія рекомендує почати переговори не лише з Україною та Молдовою, але й з Боснією та Герцоговиною після виконання встановлених критеріїв. Крім того, Грузія отримала статус країни-кандидата.

Фон дер Ляйєн зазначила, що Україна вже виконала 90% реформ, що були очікувані ЄС при наданні статусу кандидата на вступ.

Тому вона рекомендує Раді почати переговори про вступ та затвердити їх межі, якщо Україна виконає усі реформи. Звіт про виконані реформи Україною має бути представлений у березні 2024 року.

Президент Володимир Зеленський подав заявку на членство України в ЄС вже в лютому 2022 року, коли почалася російська агресія. У червні того ж року країна отримала статус кандидата на вступ.

Незважаючи на це, Угорщина готується ветувати можливість вступу України до Європейського союзу на саміті у грудні. На цьому саміті лідери ЄС повинні підтвердити позитивну рекомендацію Єврокомісії стосовно початку переговорів про приєднання країни до блоку.