Гетманцев обслуговував бізнес друга Януковича, який не сплачував податки – Bihus.Info

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев обслуговував родинні компанії друга експрезидента Віктора Януковича і колишнього голови Укравтодору Володимира Демішкана.

Про це повідомили журналісти Bihus.Info.

Розповіли, що за головування Демишкіна в Укравтодорі "місце під сонцем" отримали компанії "Дор-Строй" і "Юнікобуд", що "натендерили" близько 1,5 млрд грн.

"А бувало й таке, що контракти на десятки мільйонів дарувалися взагалі без тендеру. Чому? Бо співзасновницею обох компаній була дружина Демішкана", пишуть.

"Пізніше ці компанії почали переоформлювати і розширювати, створюючи "матрьошки" у Британії та на Кіпрі", розповіли.

У 2012 році інтереси двох британських фірм представляв Гетманцев. Довіреність йому видали у 2010 році.

У жовтні 2010 року компанія Гетманцева Jurimex отримала контракт на юридичне обслуговування Укравтодору, повідомляють.

Зі слів журналістів, цей бізнес був хронічно збитковий. "Навіть суд визнав бухгалтерку винною в заниженні податку на прибуток на 7 мільйонів і ще ПДВ на майже чотири мільйони. І це лише за листопад 2012 року", розповіли.

Після Революції гідності 2014 року Демішкан утік до Російської Федерації та отримав російський паспорт. А директоркою двох британсбких фірм стала майже 90-річна двоюрідна бабуся Гетманцева Валентина Лупандіна.

"У 2015 році вона виводить компанії з "Дор-Строя". Основна частка компанії переходить на українське ТОВ "Трейдінг Північ", записане на юристку Jurimex. Так минає декілька років. За цей час "Дор-Строй" "натендерить" ще 150 мільйонів і не платитиме податки", повідомили.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

У 2019 році Гетманцев задекларував бізнес матері Олени Гетманцевої та її активи - нерухомість та автомобілі. Розслідувачі звертають увагу, що мама нардепа засновниця одного з найвідоміших в Україні туроператорів TPG.

Фірма вказана у декларації Гетманцева. Кіпрську TPG записано на іншу кіпрську компанію Dunkley Marketing LTD, яка безпосередньо належить матері Гетманцева.

Dunkley Marketing LTD у декларації не вказали.

У 2012-13 роках Dunkley Marketing LTD отримала понад мільйон євро, від белізького офшору. Звідки ці кошти в офшору невідомо.

При цьому розслідувачі з'ясували, що приблизно 1 млн Dunkley Marketing LTD позичила французькій компанії Олени Гетманцевої.

Нардеп сказав журналістам, що ця французька компанія, ймовірно, пов'язана з туризмом і здаванням в оренду номерів. За його словами, він не планував приховувати щось від декларування і не вніс ці компанії, оскільки мати не називала цієї фірми для внесення у декларацію.

З кінця 2000-х років Jurimex обслуговував готельний комплекс "Ріпаріо" під Ялтою.

За даними журналістів, його власниками стали родичі тодішнього заступника генерального прокурора Віктора Кудрявцева і його тестя, екссудді Верховного суду Віктора Кононенка.

Згодом комплекс оформили на британську компанію, сліди якої ведуть на Кіпр до компанії, яку раніше використовували, щоб приховати родинний сімейний бізнес Демішкана.

Пакет акцій отримала Ірина Мельниченко співвласниця "Ріпаріо" і партнерка Гетманцева. Нардеп підтвердив, що його юристи вели справи готелю і цілої групи різних бізнесів, так званим "фасадом" яких була Мельниченко.

Jurimex надавала їм цілий спектр послуг, кажуть розслідувачі. А восени 2014 року після окупації Криму Росією Мельниченко полетів до Москви. Тоді ж у реєстрі окупантів з'явились компанії-клони українських фірм, на які зареєстрували нерухомість і грошові потоки готельного бізнесу під Ялтою, йдеться у розслідуванні.

Бізнес сплачував податки у бюджет окупантів. Дві компанії, на яких зареєстровано два будинки і нежитлові приміщення, теж сплачували податки окупантам, міноритарну частку компаній мав Гетманцев.

Гетманцев заявив, що Jurimex припинив супроводжувати компанії, які залишилися у Криму. Але, як з'ясували журналісти, юридичний супровід "Прибережного" у 2022 році продовжував вести Дмитро Махаринський керівник представництва Jurimex у Криму до 2014 року.

Махаринський веде справи російського клона однієї з фірм Олени Гетманцевої, яка займається орендним бізнесом.

Гетманцев у коментарі журналістам сказав, що приміщення наразі втрачене і повернеться після деокупації Криму.

Водночас компанія має свою фірму-клона, яка зареєстрована у тому ж приміщенні і директор якої Махаринський. До 2016 року клон "висів" на кіпрській Dunkley marketing LTD зі структури туристичного бізнесу матері Гетманцева, повідомили журналісти.

Гетманцев прокоментував сюжет у Telegram.

Заявив, що "Юрімекс" не надає послуги у тимчасово окупованому Криму.

"Моя мама дійсно активно займалась бізнесом з початку 90-х. Як справедливо вказано в сюжеті, вона побудувала успішний і досить крупний міжнародний бізнес задовго до початку моєї політичної кар'єри. У неї дійсно були активи в АРК. Але після 2014 року ці активи просто папка з документами. Доступу до них був втрачений з відомих причин. Після початку окупації ні я, ні моя родина в Криму не були", заявив нардеп.

Родина нардепа з депутатської групи "Платформа за життя та мир" (колишні "Опозиційна платформа За життя" ) Суто Мамояна торік придбала 13 авто на понад $1,3 млн. Нардеп проживає у розкішному маєтку, оформленому на батьків, який він раніше не декларував, повідомили Bihus.Info.

З початку повномасштабної російської агресії низка нардепів та їхні родини придбали автомобілів щонайменше на $1,3 млн, також розповіли журналісти.