Хто не голосував за відкриті декларації: список нардепів та інфографіка

Під час розгляду законопроєкту №9534 про відновлення декларування парламентська фракція "Слуга народу" дала лише 50% голосів за поправку про відновлення публічної роботи реєстру декларацій.

Про це повідомив рух "Чесно".

37 нардепів "Слуги народу" (16%) на чолі з головою фракції Давидом Арахамією витягли картки і начебто були "відсутні" під час голосування за правку.

Ще 55 "слуг" (23%) мали картку в слоті, але просто "не голосували", але голосували під час розгляду інших питань порядку денного.

"Чесно" опублікували прівища нардепів, хто був відсутній під час голосування за поправку і тих, хто був присутній, але не голосував.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"З огляду на те, що правку не підтримали, чинна редакція законопроєкту передбачає подачу декларації до НАЗК, але оприлюднити її зможуть лише тоді, коли цього забажає сам нардеп", пишуть.

Після голосування Арахамія у Telegram закликав колег дозволяти оприлюднювати свої декларації і сам пообіцяв це зробити.

Двоє нардепів голосували "проти" відкриття реєстру декларацій це нардеп Дмитро Микиша, а також скандальний столичний мажоритарник Микола Тищенко, якого нещодавно виключили із фракції "Слуга народу" і зняли з посади заступника голови фракції.

За відкриття реєстру не голосували Ярослав Дубневич, Вадим Столар, Дмитро Ісаєнко, Олександр Дубінський, Олександр Юрченко, Юрій Камельчук, Маргарита Шол, Сергій Кузьміних, Михайло Волинець.

Найбільший відсоток нардепів, які були відсутні під час голосування за відновлення декларування в цілому у групі "Відновлення України" (41%), фракції "Батьківщина" (27%) і групі "Партія "За майбутнє" (24%).

Загалом під час розгляду законопроєкту про відновлення е-декларування було 25 голосувань за поправки до нього і законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Портал "Слово і діло" повідомив, як проголосували 10 нардепів, які отримували підозри за недостовірне декларування.

Анну Колісник від "Слуга народу" звинуватили в тому, що вона не внесла до декларації-2020 інформацію про дві квартири у Києві, частку в нежитловому приміщенні в Харкові та авто на 4,4 млн грн.

Суд визнав її винною і призначив 44,2 тис грн штрафу, але від покарання її звільнили у зв'язку із закінченням термінів давності.

Депутатка утрималася під час голосування за правку про відкриття реєстру та не голосувала за законопроєкт про відновлення е-декларування.

Володимир Гевко від "Слуга народу" у декларацію-2020 не вніс відомості про оренду житла у центрі Києва вартістю понад 3,7 млн грн. Також занизив суму коштів на депозиті. Суд звільнив його від відповідальності у зв'язку з каяттям.

Гевко голосував і за поправку, і за законопроєкт у цілому.

"Слуга" Максим Пашковський не вказав у декларації за 2020 рік оренду квартири, що за рік коштувало йому близько 2 млн грн. Вищий антикорупційний суд звільнив його від відповідальності. Депутат підтримав законопроєкт і відкриття реєстру декларацій.

"Слуга" Маргарита Шол не вказала у декларації-2020 дані про оренду квартири на столичному Печерську вартістю близько 5 млн грн. Її справу закрили через закінчення строків давності. Шол підтримала відновлення е-декларування, але не голосувала за публічність реєстру.

Аналогічно проголосував її колега по фракції Юрій Камельчук, який у декларації-2020 не вказав оренду квартири у Києві вартістю понад 3,6 млн грн, а також непогашений кредит на суму понад $48,9 тис. Від відповідальності його також звільнили.

"Слуга" Сергій Нагорняк не задекларував за 2020 рік автомобіль Lexus вартістю майже 1,9 млн грн.

Антикорупційний суд звільнив його від відповідальності через закінчення строків давності. Нардеп голосував і за відкриття реєстру декларацій, і за законопроєкт у цілому.

Справу "слуги" Ольги Саладухи закрили через її каяття: за 2020 рік вона не задекларувала недобудований будинок вартістю майже 3,18 млн грн на своїй земельній ділянці. Депутатка була відсутня на голосуванні щодо декларування.

Член фракції "Батьківщина" Михайло Волинець не брав участі у голосуванні.

Навесні суд звільнив його від відповідальності за недостовірне декларування: він не вказав за 2020 рік дані про доходи та автомобіль людини, з якою разом проживав. Також не вніс дані про автомобіль, яким користувався. Загальна сума активів склала понад 1,79 млн грн.

Ірина Констанкевич із групи "Партія "За майбутнє" у декларації-2020 не вказала орендовану у Києві квартиру (2,5 млн грн), але вирок (штраф 44,2 тис. грн та заборона обіймати державні посади протягом року) їй скасували через закінчення строків давності. Нардепка голосувала за правку і законопроєкт.

Артура Герасимова з "Європейської солідарності" визнали винним у недостовірному декларуванні: за 2020 рік він не вказав будинок і паркомісце в Іспанії вартістю 228 тис, а також активи в одному з українських банків. Суд призначив йому 51 тис. грн штрафу і стягнув 55 тис. грн за проведення експертизи.

Але від покарання його звільнили через закінчення строків давності.

Герасимов підтримав відкриття реєстру декларацій і відновлення декларування.

5 вересня Верховна Рада проголосувала за відновлення е-декларування посадовцями. Водночас реєстри декларацій нардепи залишили закритими правка не набрала необхідної кількості голосів.

Після цього громадські активісти закликали президента Володимира Зеленського повернути законопроєкт до парламенту.

6 вересня петиція до президента з вимогою ветувати законопроєкт за три години назбирала голоси.