Ірландська криза: ЗМІ розповіли, чому українські біженці досі вимушені жити у наметах

Ірландська криза: ЗМІ розповіли, чому українські біженці досі вимушені жити у наметах

Українські біженці посилюють житлову кризу в Ірландії

В Ірландії, країні з багатою історичною спадщиною, наростає житлова криза, яка посилюється припливом біженців з України. У місті Дублін, де старовинні будинки знаходяться поруч з офісами міжнародних корпорацій, кількість безпритульних досягла 1 780 осіб станом на 14 травня. Багато з них - українці, які втекли від війни на батьківщині. Про це повідомляє Deutsche Welle.

Уряд Ірландії стикається з серйозними труднощами у вирішенні проблеми розміщення біженців, незважаючи на чинні в Євросоюзі норми, які дають українцям можливість просити притулок без попередньої реєстрації. Щоб полегшити ситуацію, заплановано побудувати 250 тис. нових квартир до 2030 року. Однак ці заходи поки не принесли відчутного полегшення.

У начебто тимчасовому притулку, де опрацьовуються заявки на надання притулку, виявилася катастрофічна ситуація. Після тимчасового розселення 285 людей у січні, нові намети знову з'явилися на вулицях міста. Крім того, в країні посилюються антиміграційні настрої.

Згідно з опитуванням, проведеним The Irish Times, 63% жителів Ірландії підтримують посилення імміграційної політики. В минулому році в Дубліні сталися заворушення, пов'язані з антиміграційними демонстраціями, а деякі об'єкти, які призначені для розміщення біженців, були підпалені.

Очікується, що до 2024 року надійде до 20 тис. заявок на притулок, що створить додатковий тиск на соціальні та житлові ресурси країни. Ірландія, намагаючись впоратися з масштабами міграційної кризи, знаходиться перед складним вибором між гуманітарними зобов'язаннями та обмеженими можливостями внутрішньої інфраструктури.

Раніше Ірландія вирішила скоротити державну підтримку шукачів притулку та біженців, зокрема прибулих з України, з метою приділити їхній системі житло відповідно до інших європейських країн. Зміни стосувалися тільки тих українців, які прибули після середини березня цього року, і вони включали скорочення щотижневої допомоги з 220 євро до 38,80 євро ($41,84) та 90-денний ліміт для перебування в державному житлі. Зміни не стосувалися 70 тис. українців, які вже користуються державним житлом.

Читайте також: