Кінець правління ПіСу і новий уряд? Що пишуть світові ЗМІ про вибори у Польщі

У Польщі відбулися вибори, за результатами яких опозиція перемогла вперше з 2015 року. Три опозиційні партії здобули більшість у нижній палаті - Сеймі. Країна продовжує бути поляризованою, з східною частиною, яка голосує за консервативну владу, і західною, яка все більше підтримує ліберальну опозицію. Надалі опозиція має укладати коаліцію, але президент, який є представником правлячої партії, може ускладнити цей процес.

Вибори в Польщі 15 жовтня вважаються найважливішими з часів падіння комунізму. Прихильники верховенства права вважали їх останнім шансом зупинити правий популістський уряд країни, який прагне захопити судову систему, встановити своїх людей у державних установах і підриває позицію Польщі в ЄС. Опозиція показала великий успіх на цих виборах, зокрема Громадянська коаліція, Третій шлях і Лівиця. Радикально права партія Конфедерація також отримала меншу підтримку, ніж очікувалося.

Вибори в Польщі були супроводжувані і референдумом з антиопозиційною пропагандою та запитаннями про міграцію і імміграцію. Опозиція закликала своїх прихильників не брати участі в референдумі, що вимагає мінімальної явки в 50%. За результатами виборів опозиція отримала більшість місць у Сеймі, проте вирішальний вплив буде залежати від рішення президента. Уряд Туска може зіткнутися з протидією президента Дуди, який походить з правлячої партії ПіС.

Вирішальним буде, як поведе себе президент Дуда. Якщо він дозволить ПіС сформувати уряд, це може затягнути утворення нової коаліції на тижні або навіть місяці. Туск прагне покласти край конфронтації і наблизити Польщу до ЄС. Однак ПіС залишається сильною силою в опозиції, і її соціальний мандат підтримки не знижується нижче 30%, що є досягненням, неперевершеним жодною іншою партією з 1989 року. Тому важливо, щоб опозиція не повторила помилок минулого і використала цей момент для побудови конструктивної політики та дебатів.