Князь заклав перший камінь у будівництво Золотоверхого собору

Михайлівський Золотоверхий собор в Києві був побудований у 1113 році і закінчений 17 жовтня. Цей виразний архітектурний пам'ятник давньої України займав особливе місце серед інших церковних споруд Києва. Собор мав золоту баню і через це отримав назву Золотоверхого.

Собор був збудований з каменю і цегли-плінфи на основі вапняно-цем'якового розчину застосуванням техніки "мішаної кладки". Для декорування стін собору використовували мозаїки і фрески. Саме цей собор відомий своїми великими монастирськими територіями.

Працівником, якому належить авторство практично всіх мозаїк Михайлівського собору, є художник Києво-Печерського монастиря Алімпій. Серед найцінніших реліквій собору були мощі святої Варвари, закладені дружиною князя Святополка Варварою. Проте, у 1240 році собор було розграбовано і зруйновано ханатом Батия.

Впродовж історії собор багаторазово відновлювався. Після пограбування та руйнування у 1919 році радянськими військами, він остаточно ліквідований і знесений у 1934 році. Однак, стараннями Української православної церкви Київського патріархату, собор відновлено та відкрито в 1998 році. Згодом, у 2018 році Михайлівський Золотоверхий монастир перейшов під владу Православної церкви України.

Проте, найбільша трагедія сталася у 1937 році, коли собор було підірвано за наказом радянської влади в день свята Медового Спаса. Руїни собору збереглися до кінця XX століття. Але навесні 2000 року, до річниці Різдва Христового, храм було відновлено у стилі козацького бароко.