КНДР випробувала нову потужну зброю. Що це означає для світу

У середу Північна Корея оголосила про успішні випробування нових твердопаливних двигунів для середньодальнісних балістичних ракет (IRBM), які можуть невидимо атакувати Японію та інші країни. За повідомленням Центрального інформаційного агентства Північної Кореї, ці ракети є стратегічно важливими для країни. Зазначається, що Північна Корея успішно провела наземні випробування двигунів перших і других ступенів.

На двох фотографіях з випробувань, опублікованих KCNA, видно полум'я і густий дим, характерні для твердопаливного двигуна. Розвиваючи ракетну промисловість на основі твердого палива, Північна Корея отримує суттєву перевагу перед зброєю на рідинному паливі. Основні переваги такої зброї включають легкість розгортання та швидше запускання, що ускладнює виявлення та знищення ворожих ракет.

Також на пресконференції в Токіо гучно заявили, що Північна Корея продовжує розробляти різноманітну зброю, яка становить загрозу для Японії. Виражається занепокоєння щодо можливості Пхеньяна провокувати подальші конфлікти, включаючи запуски ракет та ядерні випробування. Випробування нових двигунів проводилися в підготовці до відзначення річниці запуску масштабної балістичної ракети Hwasong-17 минулого року.

Експерти, що обговорюють процес відновлення північнокорейського озброєння, вказують на розмаїття варіантів атаки, з якими певні сценарії боротьби складні для Японії. Тим не менш, Японія продовжує зміцнювати свої оборонні здібності, збільшуючи витрати на оборону та плануючи побудувати новий клас фрегатів. За останні місяці Японія, Південна Корея та США обговорюють спільні заходи для забезпечення безпеки після зустрічі лідера Північної Кореї з президентом Росії.