Командування ЗСУ розформовує 67-му бригаду «Правого сектора»

Збройні сили України розформовують 67-му окрему механізовану бригаду ДУК ПС та відкривають розслідування

Командування Збройних сил України вирішило розформувати 67-му окрему механізовану бригаду Добровольчого українського корпусу (ДУК ПС) "Правий Сектор" та перевести її бійців до інших підрозділів. У зв'язку з цим, на командирів бригади були відкриті службові розслідування. Про це повідомила пресслужба бригади.

“Мотиви таких дій нам не відомі. Всі спроби зупинити цей процес та вияснити причини результатів не дали. Можливо, хтось вважає, що розпорошення бійців ДУК ПС по різних підрозділах Збройних сил призведе до знищення ДУК ПС”, - зазначено у повідомленні бригади.

Процес розформування бригади супроводжується проведенням численних комісій, які складають списки бійців, що брали участь у захисті України з перших днів створення бригади. Крім того, на командирів підрозділів були відкриті службові розслідування.

Водночас, у бригаді заявили, що існує можливість відкриття кримінальних проваджень на базі надуманих звинувачень у невиконанні бойових розпоряджень. Командири та бійці готові захищати свою честь та гідність законними засобами. Всі накази командування виконуються, проте дії, спрямовані на ослаблення боєздатності бригади, залишаються незрозумілими, враховуючи те, що бригада була задіяна від самого початку конфлікту на сході України.

63-й окремий розвідувальний батальйон «Айдар» було створено у вересні 2014 року на базі роти «Айдар», яка діяла з квітня того ж року. На початку березня 2015 року батальйон був перетворений на окремий загін спеціального призначення Львівського окружного командування ДУК ПС «Правий Сектор». У 2019 році батальйон приєднався до 10-го Гірсько-штурмових бригад Збройних сил України.

Російські загарбники активно штурмують позиції українських військових

Російські війська продовжують активні дії на сході України. На Куп'янському та Лиманському напрямках, хоча і відбулась певна пауза, російські окупанти продовжують штурмувати позиції українських захисників. Також, на південному напрямку, їх активність збільшилась у районі Старомайорського Донецької області. Поки що, бронетехніку росіяни там не використовують.

Нагадаємо, що раніше військове керівництво РФ видало наказ про захоплення Часів Яр в Донецькій області до 9 травня. У зв'язку з цим, ситуація на сході України значно загострилась.

Також варто зазначити, що головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про загострення обстановки на сході України після “президентських виборів” в Росії.

Загалом, триває вже 781-й день повномасштабної війни Росії проти України. За минулу добу було зафіксовано 76 бойових зіткнень, з них найбільш активними були атаки на Бахмутському напрямку. Українські військові зуміли відбити 36 атак в районах населених пунктів Луганської та Донецької областей.