Мілітаризація освіти. Росіяни перетворюють школи на "фабрики зомбі"

Те, що війни виграють шкільні вчителі, росіяни зрозуміли дуже добре. Чого не доробив російський багнет, доробить російський підручник. Про те, як себе поводять окупанти в школах на окупованих українських землях, написано багато. Але і всередині самої Росії відбуваються схожі процеси. Наслідуючи російській ж воєнний дискурс, можна стверджувати, що мілітаризація шкільної освіти це "другий фронт" в ідеологічній війні Кремля, цього разу проти свого власного населення. Але України це стосується безпосереднім чином, бо хто в Росії вчора учень той завтра солдат.

24 травня 2022 року секретар Радбезу РФ і один з найголовніших "яструбів" Кремля Микола Патрушев дав інтерв'ю, в якому виклав комплексний план перетворення шкіл на осередки провладної пропаганди. Ось найважливіші тези:

"Необхідна персональна відповідальність керівників освітніх установ, випускники яких не тримали в руках книг, присвячених героїзму радянського народу в роки Великої Вітчизняної війни, або мають невиразне уявлення про подвиги тих, хто воював за Батьківщину. У деяких школах, зокрема приватних, слово "патріотизм" вважається застарілим… Слід піднімати авторитет освітян, вірних своїй професії, які присвячують життя вихованню справжніх патріотів. Найважливішим завданням сьогодні є відродження історичних традицій, і навіть захист традиційних російських духовно-моральних цінностей. Для її вирішення потрібен системний підхід до виховання та освіти. Назріла необхідність реалізації державної програми у цій сфері на всіх етапах дорослішання людини та її становлення як громадянина. Повинна бути розроблена комплексна модель цього процесу".

Тож не варто вважати теперішні кроки російської влади суцільною імпровізацією на тлі невдалої війни. У Кремля є план з пропагандистської обробки молоді, і успішно чи ні він втілюється в життя.

Кадетські класи у загальноосвітніх школах

Федеральний проект "Кадетський клас у московській школі" стартував у 2014 році одразу після анексії Криму. Тоді до проєкту приєдналося 90 московських шкіл, а кадетами стали 8400 учнів. У 2021/22 навчальному році кількість шкіл-учасниць проєкту зросла вже до 261, а кількість учнів-кадетів перевищила 27 тисяч. Згодом кадетські класи були відкриті по всій країні. Так, у 2018 році у кадетських класах при звичайних школах, кадетських корпусах та училищах навчалися майже 200 тисяч дітей.

"Парти героїв" та меморіальні дошки

"Парта героя" одна з перших акцій на підтримку російських військових в Україні, започаткована ще з 2018 року. Школи, випускники яких загинули на війні, клеять на звичайну парту біографію та фото військового. На початку йшлося про учасників Другої світової війни, згодом учасників вторгнення в Україну. Таких парт уже понад 3,5 тисяч по всій Росії, а також на окупованих територіях України. Займатися за ними дозволено лише найкращим учням. За умов нагородження загиблого високим орденом разом із партою в школі встановлюють меморіальну дошку. Це ще урочистіша подія: юнармійці стоять у почесній варті, діти на свята покладають квіти, а в день відкриття таблички школа організовує лінійку та класну годину. А іноді іменами загиблих називають самі школи.

Пропаганда "Z"-символіки

З 24 лютого 2022 року дитячі садки та школи по всій Росії почали масово публікувати в соціальних мережах пости на підтримку проведення "спецоперації". У вікнах виставляли плакати із георгіївськими стрічками, дітей шикували літерою Z та змушували писати листи для солдатів. Співробітники установ звітували про проведені заходи під однотипними хештегами: #ZащитникамОтечества, #ZначитПобеда и #Zасвоих. Упродовж року "Z" активно використовувалася в російському публічному просторі, але поступово з'явилися перші ознаки падіння популярності символів Z та V, вони стали рідше з'являтися у соціальних мережах прокремлівських блогерів. Зафіксовані факти негативної реакції на прикрасу символами Z міст до Нового року. Згідно з оцінкою на початок 2023 року, ці символи використовуються лише "турбопатріотами", які гуртуються навколо каналів "воєнкоров". Офіційна підтримка використання символіки здебільшого припинилася.

Воєнна пропаганда на масових заходах

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські школи, коледжі та дитячі садки провели півтора мільйона воєнно-патріотичних заходів, з яких 200 тисяч були безпосередньо пов'язані із "СВО". Обсяг пропаганди невпинно наростає: в травні 2023 року було проведено удвічі більше заходів, ніж у попередньому травні.

Близько тисячі освітніх закладів агітували підлітків укласти контракт та їхати на фронт одразу після випускного

Згідно з аналізом вибірки з 45 тисяч таких заходів, більшість передбачали написання листів на фронт (28 тис.), збір гуманітарної допомоги (14 тис.), святкування чергової річниці анексії Криму (4,8 тис.), лекції про подвиги російських солдатів (4,5 тис.), виготовлення талісманів-брелоків для військових (4 тис.), бесіди з учасниками "СВО" (3,5 тис.), шиття маскувальних сіток, камуфляжної форми та виготовлення окопних свічок (3 тис.), а також конкурси з метання гранат і виконання пісень. Близько тисячі освітніх закладів агітували підлітків укласти контракт та їхати на фронт одразу після випускного.

15 листопада 2022 року пройшов воєнно-патріотичний диктант: школярі відповідали на питання "про історію Росії, її битви, озброєння, великих полководців, героїв". У диктанті взяли участь понад 100 тисяч дітей.

В приватному порядку, з ініціативи окремих вчителів, пропаганда йде ще далі. У Єкатеринбурзі п'ятикласникам в одній школі на уроці співу задали вивчити пісню Шамана "Я русский" один із головних неофіційних хітів Росії після початку війни. У Краснодарському краї замість "Розмов про важливе" діти заспівали пісню про Гіві та Моторолу.

Укладений перелік із 67 заходів, "рекомендованих до реалізації у рамках календарного плану виховної роботи". Заходи відповідні: уроки мужності, конкурс творів "Без терміну давності" (про війну), програма "Дороги перемоги", всеросійський форум "Школа героя", цивільно-патріотична акція "Малюємо перемогу", військово-патріотична гра "Зірниця 2.0", акція товариства "Знання" "Знання про героїв", міжнародний історичний диктант на тему подій про Велику Вітчизняну війну, історична інтелектуальна гра "1418", патріотична акція "Вклонимося великим тим рокам".

Примусова робота на війну

Відповідно до чинного російського закону "Про освіту", школярів заборонено залучати "до праці, не передбаченої освітньою програмою". Однак після початку повномасштабного вторгнення в Україну ця норма фактично перестала бути обов'язковою.

В листопаді 2022 року спікер Держдуми В'ячеслав Володін запропонував депутатам оперативно розробити законопроєкт, який регулює питання трудового виховання в школах. Він наголосив на необхідності прищепити школярам працьовитість. "Зрозуміло, що хтось знову почне волати, що дитину відправляють до школи, щоб вона отримувала знання. Але дитина має вирости справжнім громадянином. Отже, у неї має бути сформоване ставлення до праці".

З осені 2022 року учнів щонайменше 160 шкіл і технікумів почали у добровільно-примусовому порядку залучати до пошиття одягу та плетіння маскувальних сіток для російської армії. Учням і батькам пояснювали, що це є частиною федеральної програми навчання або впроваджене наказом міністерства освіти нововведення. Незгідних залякували можливістю відрахування.

Весь навчальний рік студенти Сиктивкарського технікуму шили ноші та толстовки для мобілізованих. Заняття були обов'язковими, але від учнів вимагали говорити про акцію як про власну ініціативу

Весь навчальний рік студенти Сиктивкарського технікуму шили ноші та толстовки для мобілізованих. Заняття були обов'язковими, але від учнів вимагали говорити про акцію як про власну ініціативу, зауважили в "Альянсі вчителів". Учні-зварювальники з Ростовської та Кіровської областей робили для військових буржуйки.

За словами голови комітету Держдуми з просвіти Ольги Казакової, в освітніх організацій з'явиться нова компетенція сприяння волонтерській діяльності. "Це участь школярів в екологічних акціях, заходах, пов'язаних із збереженням пам'ятників. Наприклад, шефство над Вічним вогнем, догляд за місцями пам'яті наших героїв".

4 серпня 2023 року зміни до закону "Про освіту" набули чинності. Відтепер для примусового залучення школярів до праці не потрібні ані їхня згода, ані дозвіл батьків.

Початкова воєнна підготовка

Допризовна воєнна підготовка була започаткована в Росії у 1918 році, скасована у 1962-му, знову повернута у 1967-му і фактично скасована у 1990-му. Хоча закон 1998 року "Про військовий обов'язок" передбачав наявність початкової воєнної підготовки (ПВП) в школах, на практиці вона не викладалася. Однак в листопаді 2022 року повернення ПВП було анонсовано уже з 1 вересня наступного року.

На першому етапі, у 2023/24 навчальному році, зміниться програма старого предмета "Основ безпеки життєдіяльності". У десятому класі проходитимуть стройову підготовку та військове вітання, а також правила поводження з піхотним оточенням, дії у загальновійськовому бою (АК, РГД-5, Ф-1) та надання першої допомоги у бою. Крім того, на ОБЖ почнуть вивчати правові засади підготовки до військової служби. На другому етапі, з 1 вересня 2024 року, у школах почнуть викладати "Основи безпеки та захист батьківщини" зараз програма нового предмета розробляється.

Брак вчителів ОБЗБ будуть компенсувати за рахунок перекваліфікації учасників "СВО"

Брак вчителів ОБЗБ будуть компенсувати за рахунок перекваліфікації учасників "СВО". Перший центр перепідготовки уже створений, повідомив міністр просвіти РФ Сергій Кравцов.

Новий підручник для 10-х класів із модулем "Початкова військова підготовка" вже готовий його презентувало на початку червня 2023 року видавництво "Просвіта", а у відкритому доступі є методичні рекомендації до нього. За процесом створення посібника стежила професійний психолог дочка глави Міноборони Росії Юлія Шойгу.

Відповідно до вказівок у методичних рекомендаціях, у підручнику для 11-го класу більше розказано про призов: вік призовників, терміни служби, відстрочки, є й розділ про контрактну службу. За результатами 45-хвилинного уроку про призов в 11-класників має утворитися "сформованість російської громадянської ідентичності, патріотизму, почуття відповідальності перед батьківщиною" та "ідейна переконаність, готовність до служіння та захисту вітчизни, відповідальність за її долю".

Не стануть нововведенням і військові збори для 10-класників, згадані у новій методичці: згідно з нею, підлітки мають п'ять повних днів провести на навчаннях у військовій частині. Хлопчики в обов'язковому порядку, дівчатка "на добровільній основі у спеціально виділений час". Збори мають відбуватися на території найближчої до школи військової частини або у "спеціально створених пунктах". У процесі у школярів "формуватимуть морально-психологічні та фізичні якості, необхідні для служби в лавах збройних сил", а саме навчатимуть рити окопи, ходити строєм, стріляти, кидати гранати, пересуватися по полю бою, зупиняти кровотечу та освоювати "дії солдата за сигналу оповіщення та спалаху ядерного вибуху".

У Татарстані уряд затвердив план підготовки школярів до військової служби

Такі збори були передбачені наказами міноборони РФ та міністерства освіти і науки РФ ще в 2010 році але далеко не всі школи їх проводили і не всі школярі в них брали участь. Навесні 2023 року, на тлі повномасштабної війни в Україні, батьки багатьох російських старшокласників були здивовані та обурені, коли отримали від шкіл повідомлення про те, що тепер на такі збори "явка обов'язкова". У травні звіти про п'ятиденні збори з'явилися на багатьох регіональних сайтах, пов'язаних із місцевою владою та міністерством освіти. Наприклад, у Татарстані уряд затвердив план підготовки школярів до військової служби. Усі мешканці Татарстану у віці 15-16 років будуть зобов'язані пройти медогляди для постановки на облік у військкоматах, а до 31 березня 2024 року пройдуть медогляди для первинної постановки на військовий облік.

Якщо відповідної військової частини поруч зі школою немає, нова методичка пропонує проводити збори в "центрах регіональної допризовної підготовки, в молодіжних та дитячих оздоровчих таборах". На круглому столі в держдумі представник міноборони розповів, що обидва міністерства освіти та оборони домовилися між собою і вже з вересня цього року практичні заняття ПВП зможуть проводити у "навчально-методичних центрах військово-патріотичного виховання молоді "Авангард". Основний такий центр знаходиться в Підмосков'ї, його побудував у 2020 році уряд Москви та області за підтримки міноборони. Як інструктори зараз там працюють "ветерани СВО".

Всього по Росії вже відкрито близько сотні центрів, подібних до підмосковного, у тому числі в Пермському краї, в Чувашії, Санкт-Петербурзі. У Курській області на головній сторінці центру пропонують подивитися ролик про те, як просто у будь-якому віці укласти контракт зі збройними силами. Тільки в Челябінській області в 2021 році уряд виділив на будівництво центру "Авангард" майже 80 млн руб. (близько $900 тис.), а на наступні два роки ще по 300 з невеликим мільйонів (тобто близько $6,8 млн за два роки).

А в Білгородській області у всіх освітніх установах, включаючи дитсадки, уже збираються розпочати заняття з цивільної оборони.

Нарешті, в новому курсі передбачені робота з безпілотниками та стрільба бойовими патронами.

Мілітаризація літніх дитячих таборів

У всіх дитячих таборах відповідно до вимог міносвіти Росії проводитиметься робота, пов'язана з державними символами та ритуалами. Передбачаються тематичні кіноперегляди документальних та художніх фільмів, зустрічі з героями Росії та учасниками СВО. У форматі "Днів єдиних дій" у таборах проходили всеросійські акції та тематичні дні, присвячені пам'ятним датам та подіям російської історії та культури: Міжнародний день захисту дітей, День Росії, День пам'яті та скорботи, День державного прапора РФ.

На 5-ту зміну в "Артеку" було запрошене Чорноморське вище військово-морське училище імені Нахімова із програмою: "знайомство учнів із реально діючими зразками озброєння та військової техніки флоту"; розвиток "навичок вогневої та морської підготовки"; "ефективні навички роботи у складі навчальних розрахунків, які обслуговують військову техніку". Взяти участь у конкурсах дітей закликали рух "Юнармия" та слідчий комітет Росії.

За кілька останніх місяців артеківці дізналися про те, що робилося "колективним Заходом для руйнування Радянського Союзу зсередини"

За кілька останніх місяців артеківці різних змін встигли зустрітися з Марією Захаровою, взяли участь у двох "Зірницях", навчалися у членкора Російської академії ракетних та артилерійських наук Володимира Кікнадзе протидіяти "фальсифікації" історії, дізналися про те, що робилося "колективним Заходом для руйнування Радянського Союзу зсередини". І кожну зміну артеківці зустрічаються із учасниками "СВО", які діляться з дітьми особистим досвідом, розповідають, "як відрізнити правду від брехні у вік інформаційних технологій" і дають приміряти бронежилети.

В підсумку

Від початку повномасштабного вторгнення Кремль двічі зіткнувся з проблемою кадрів. Уперше, коли 200 тисяч контрактників не вистачило, щоб завоювати Україну за два тижні. Вдруге, коли на 300 тисяч мобілізованих припав майже мільйон емігрантів. І хоча населення Росії все ще переважає населення України, питання резерву для цієї війни постало у повний зріст. І тоді Кремль вирішив взятися за молодь.

Процес сьогодні сконцентрований на учнях 10-11-х класів, яким завтра можна буде вручити повістку

Згідно з усіма без винятку дослідженнями, молоді росіяни найменше піддаються впливу державної пропаганди не дивляться телевізор і читають незалежні сайти. Отже, у влади залишився єдиний спосіб хоч якось прибрати їх до рук перетворити школи на осередки Z-агітації. Цей процес сьогодні сконцентрований на учнях 10-11-х класів, яким завтра можна буде вручити повістку, але згодом охопить всю шкільну вертикаль.

Отже, в України є ще кілька років, щоб виграти цю війну та належним чином убезпечити себе в майбутньому. Тому що якщо російський план перетворення шкіл на "фабрики зомбі" спрацює, у Кремля невдовзі знову буде достатньо солдат, щоб спробувати "повторити".