Мінагро пояснило, як українські біженці вплинули на експорт гречки до Європи

Україна вперше за довгий час успішно експортує гречку до Європейського Союзу. Це стало можливим завдяки українським біженцям, які після війни потрапили до країн ЄС. Про це заявив Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України, в інтерв'ю «Апострофу».

За словами Висоцького, українці в Європі створюють значний попит на гречку та поширюють культуру її споживання. Це змушує європейські мережі закуповувати цей продукт в Україні. Крім того, уряд України підтримує цей процес, скасувавши обмеження на експорт гречки. Це сприяло початку експорту гречки до Європейського Союзу.

В цьому році Україна зібрала рекордний урожай гречки - близько 220 тисяч тонн, що практично вдвічі більше, ніж річне споживання у країні. Також були зібрані великі урожаї зернових та олійних культур. Зокрема, було зібрано 22 мільйони тонн пшениці, майже 6 мільйонів тонн ячменю, 30 мільйонів тонн кукурудзи, 4 мільйони тонн ріпаку, 4,7 мільйони тонн сої та 13 мільйонів тонн соняшника. Всього планується зібрати близько 80 мільйонів тонн зернових та олійних культур.

В Україні достатньо збіжжя для внутрішнього споживання, а саме близько 20 мільйонів тонн. Ця цифра може дещо збільшитися через зростання тваринництва. Таким чином, для експорту залишається 55-60 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції.

За даними Держстату, споживчі ціни уповільнено зростають, проте ціни на овочі залишаються незмінними. Ціни на хліб, яйця, молочну та кондитерську продукцію, згідно з експертами, можуть підвищитися.

Додатково, в цьому році значно знизилися ціни на соняшникову олію, гречку та хліб в супермаркетах.