На Буковині ТЦК розшукує понад 5 тис. ухилянтів

У Чернівецькій області за відсутність до центру комплектування та соціальної підтримки у розшук оголосили понад 5 тисяч військовозобов'язаних. Про це повідомила Тетяна Гайдащук, начальниця служби зв'язків із громадськістю обласного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

За словами Гайдащук, розшуковані військовозобов'язані були попередньо повідомлені військкоматами, роботодавцями або іншими уповноваженими особами.

Загалом в області є майже 30 тисяч військовозобов'язаних, які повинні були зареєструватися в електронному реєстрі "Оберіг", але не з'явилися до центру для уточнення своїх даних чи проходження військової служби. Нагадаємо, що вона попередила громадян про обов'язок забезпечення безпеки Вітчизни. Більше 80% військових, які проводять розшук, були переведені до центру та соціальної підтримки з бойових частин.

Згідно з даними Міністерства оборони України, менше половини працівників центрів комплектування та соціальної підтримки брали участь у бойових діях. Цю інформацію оприлюднила депутат Галина Третьякова на своїй сторінці у Facebook.

Раніше було помилково виключено з військового обліку 17 людей, які працювали у центрі комплектування та соціальної підтримки.

За даними судового реєстру "Бабуся", у справах про відмову від служби українці отримали 1 274 вироки. Засудженим було накладено умовні та реальні терміни до п'яти років позбавлення волі. Загалом з початку війни в 2014 році було прийнято 3 746 вироків, третина з них припадає на 2023 рік.