На Закарпатті помер мобілізований: чоловіка везли в навчальний центр

На Закарпатті помер мобілізований військовослужбовець, якого везли в навчальний центр. Про це повідомили в Закарпатському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Сталась трагедія. По дорозі у навчальний центр у військовозобов’язаного стався епілептичний приступ. Офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу та викликав «Швидку допомогу», однак медики не встигли», – написано на сторінці Закарпатського ТЦК.

Проводиться службова перевірка цього випадку.

Під час воєнного стану та загальної мобілізації є громадяни України, котрих не можуть призвати до армії через наявність певних хвороб. Весь список цих хвороб чітко розписаний у чинному законодавстві.

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначає, що під час воєнного стану мобілізації підлягають військовозобов'язані віком від 18 до 60 років. Придатність громадянина до призову встановлюється військово-лікарською комісією (ВЛК) під час медичного огляду військовозобов'язаного.

Перелік громадян, що не підлягають призову, визначений у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Проте ці норми законодавства будуть діяти до набрання чинності нової редакції цього закону, за яку 11 квітня 2024 року проголосувала Верховна Рада.