Нідерланди передали Румунії додаткові винищувачі F-16 для навчання пілотів

Додаткові винищувачі F-16 прибудуть до Румунії

17 квітня до Європейського навчального центру у Румунії прибудуть три додаткові винищувачі F-16 від Нідерландів. Міністр національної оборони Румунії Ангель Тілвар проведе двосторонню зустріч зі своєю колегою з Королівства Нідерландів Кайсою Оллонгрен на 86-й авіабазі "Лейтенант авіатор Георге Мочорніце" в Борча.

Ці літаки надаються Європейському навчальному центру F-16 для підготовки пілотів. Зустріч створена з метою розширення співпраці та зміцнення здатності Північноатлантичного альянсу на Східній Європі та у Чорноморському регіоні.

Навчальний центр F-16 в Румунії

Згідно з угодою, Румунія надалася базу Фетешть, навчальні засоби та підтримку, водночас Нідерланди споряджають літаки F-16, а компанія Lockheed Martin забезпечує інструкторів та технічне обслуговування. Навчальний центр пілотів F-16 в Румунії був відкритий у 2013 році і використовується для підготовки пілотів з усього світу, у тому числі й українських.

Підготовка українських пілотів

Президент Румунії Клаус Йоганніс схвалив навчання українських військових пілотів на румунській військовій базі. Десятки українських пілотів будуть навчатися на літаках F-16. Крім того, Йоганніс дозволив транзит територією Румунії військової допомоги Україні від Фінляндії. Наразі погоджено транзит обладнання та навчання близько 50 українських пілотів.

Джерело: Букви