"Новий вимір" війни в Україні – як у світі реагують на підрив Каховської ГЕС

Світові лідери відреагували на підрив греблі Каховської ГЕС.

Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг написав у Twitter, що руйнування Каховської дамби ставить під загрозу життя тисяч мирних жителів і завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу.

"Це обурливий акт, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні", сказав він.

Федеральний канцлер Олаф Шольц назвав пошкодження греблі "новим виміром" війни в Україні. Шольц заявив на WDR Europaforum, що Україну підтримуватимуть стільки, скільки буде потрібно. Розрахунки президента Росії Володимира Путіна не спрацюють, передає FAZ.

"Це те, що узгоджується з багатьма злочинами, які, як ми бачили, вчинялися російськими солдатами в Україні, і є частиною воєнних дій, у ході яких атаковано цивільні об'єкти міста, села, лікарні, школи", заявив канцлер Німеччини.

"Сьогодні ми є свідками безпрецедентної атаки Росії на українську цивільну інфраструктуру. Руйнування великої дамби є воєнним злочином, який безпосередньо загрожує тисячам людей. Росія повинна відповідати за це. І Україна має виграти цю війну, щоб залишитися в безпеці" висловився президент Литви Ґітанас Науседа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ситуація на Каховському водосховищі загрожує ЗАЕС

"Шокований безпрецедентною атакою на дамбу Нової Каховки. Знищення цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин, і ми притягнемо Росію та її ставлеників до відповідальності", вказав голова Євроради Шарль Мішель.

"Я засуджую руйнування Росією дамби в Україні: це злочинно та безрозсудно", написала генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич.

"Цей воєнний злочин призведе до екоциду, величезних економічних збитків і переміщення тисяч людей. Особи, які вчинили воєнні злочини, повинні постати перед спеціальним трибуналом", написав міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна у Twitter.

"Росія - терористична держава, і її необхідно зупинити. Ми маємо посилити підтримку України та притягнути до відповідальності військових злочинців", вказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, який у липні обійме посаду президента.

Вночі російські окупанти підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. За 5 год. вода підніметься до критичного рівня, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін. Вода у Каховському водосховищі стрімко падає: близько 15 см/год.

Вода вже пройшла половину шляху. Критично високий рівень очікується близько 11:00.

16 тис. людей на правому березі Херсонщини перебувають у критичній зоні, вже є підтоплення.

Укрзалізниця повідомила, що перший евакуаційний потяг з Херсона відправиться о 12:00. За потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

У Дніпро потрапило щонайменше 150 т машинного мастила, є ризик подальшого витоку ще понад 300 т, повідомили в Офісі президента.