Оживився ринок продажу партій: хто і як готується до виборів 

Україна вже порахувала вартість парламентських, президентських та місцевих виборів на наступний рік. Голосування за президента обійдеться в 5,41 млрд грн, вибори до Верховної Ради - в 3,74 млрд грн, а місцевих рад - 653,3 млн грн.

Хоча проведення виборів під час війни неможливе, політики все одно розпочали підготовку. Де і кому покупають політичні партії - читайте на сайті Gazeta.ua.

Міністерство юстиції має списки зареєстрованих партій в Україні. Наразі їх кількість становить 365. Проте частина з них залишається неактивною, не оновлює свої сайти та не взаємодіє з публікою. Але з часом деякі з них повертаються до активності. У період воєнного стану документи для реєстрації нових політичних партій не приймаються, але їх можна придбати - такі послуги можна знайти в Інтернеті, наприклад, фірма "Правова допомога" пропонує їх за ціну 50 тис. грн.

Прикладом може слугувати партія "Слуга народу", попередньо відома як "Партія рішучих змін". У грудні 2017 року фонд "Демократичні ініціативи" отримав від 4% українців опитаних готовність проголосувати за "Слугу народу" на парламентських виборах. Партія поступово набирала популярність і на виборах 2019 року отримала більшість мандатів в Раді - 254 з 450.

Подальше перебрендування та купівля партій триває. Однак, вартість партій знизилася. Мінімальну ціну за партію раніше встановлювали на рівні 50 тис. грн, але ціни наразі нижчі. Тому, на цьому ринку можна знайти партії за 10-20 тис. грн. Проте, багато політичних сил важко знаходять фінансову підтримку, оскільки українські олігархи перебувають у складному фінансовому становищі.

Передбачається, що вибори в Україні відбудуться навесні 2024 року, якщо не враховувати ситуацію з війною та її подальшими наслідками. Результати виборів будуть визначати довіру до Президента та показувати, що Україна залишається демократичною. Однак проведення виборів втручається проблемами, такими як голосування за кордоном, забезпечення голосування внутрішньопереміщених осіб, участь військових, безпека дільниць та окуповані території. Наразі більшість цих проблем залишаються нерозв'язаними, тож проведення виборів в ближчому майбутньому є утопією.

Таким чином, важко прогнозувати подальші події в українській політиці. Замовлення та продаж політичних партій продовжуються, але вендетта фінанси політичної еліти склалася недостатньо покищо не відомо, коли саме відбудуться вибори та яка їхній результат.