Головна

Пенсії, виплати переселенцям, курс валют: яких змін чекати українцям у березні

Пенсії, виплати переселенцям, курс валют: зміни в березні

Українцям розповіли, що буде з виплатами переселенцям, індексацією пенсій та курсом валют із 1 березня.

Заступник міністра соцполітики Дар'я Марчак заявила, що з 1 березня пенсії в Україні будуть проіндексовані на 8%. Це розмір збільшення порахований за формулою, яка враховує рівень інфляції минулого року.

«Індексація на 8% розрахована за формулою, передбаченою законодавством. У формулі розрахунку розміру інфляції є показник інфляції за минулий рік. Інфляція була у розмірі всього 5,1%, тому розмір індексації вийшов ось таким», – розповіла вона.

Експерт Олександр Хмелевський повідомив, що пенсії будуть проіндексовані на 8%, але не самі пенсії, а заробітні плати, на основі яких розраховується пенсія. Це означає, що пенсії зростуть у середньому на 6%, або на 322 грн. Мінімальна сума підвищення – 100 грн, максимальна – 1500 грн.

З 1 квітня також планується індексація пенсій працюючих пенсіонерів та пенсій, які прив'язані до розміру мінімальної зарплати.

Крім того, автоматично будуть продовжені виплати переселенцям, пенсіонерам, людям з інвалідністю, дітям та іншим уразливим категоріям осіб. Заяви на допомогу слід подавати тільки у випадку, якщо виплати не були автоматично продовжені.

Стосовно курсу валют, Хмелевський прогнозує помірну девальвацію гривні через скорочення фінансування ЄС і скорочення валютних резервів НБУ. Валютний курс на міжбанківському ринку буде коливатися в межах 38,0-39,5 грн за долар і 41,0-43,0 грн за євро.

Читайте також: