"Підтримати тих, хто зазнає нападу" ‒ світові лідери згадують Україну у різдвяних вітаннях

Під час цьогорічних різдвяних звернень лідери країн вільного світу згадують Україну та шлють вітання українському народу.

Керівники багатьох держав світу на Різдво захоплюються мужністю українців і висловлюють підтримку, повідомляє Gazeta.ua.

Прем'єр Великої Британії Ріші Сунак опублікував зворушливий ролик на підтримку України. На відео двоє дівчаток з України та Великої Британії готуються до Різдва. У британської дитини передсвятковий настрій, а дівчинка з України щодня чує сигнали повітряної тривоги. Українська дівчинка отримує подарунок він від її британської ровесниці, яка, як і мільйони людей у світі, підтримала юну українку.

Згадала про Україну напередодні Різдва також перша леді США Джил Байден. У Twitter вона нагадала, як на початку цього року спеціалізована клініка Святого Юди приймала українських онкохворих дітей у Сполучених Штатах, щоб продовжити їхню опіку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Невдовзі після того, як вони прибули, я пішла до клініки Сент-Джуд, щоб привітати цих витривалих дітей та їхні родини. Цього Різдва ми з Джо думаємо про ці сім'ї", ‒ написала дружина президента США.

А президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр у різдвяному зверненні сказав, що німці повинні підтримувати тих, хто зазнає нападу. За його словами, Україна нині захищається з великою мужністю.

"Доки не настав мир, ми повинні підтримувати тих, хто зазнає нападу, погроз і пригнічення. Жорстокий російський напад на Україну, повернення війни до Європи, жахливі страждання українців, як і побоювання ескалації бойових дій ‒ все це лякає багатьох людей у нашій країні", ‒ наголосив Штайнмаєр.

За його словами, "найбільше бажання цього року, щоб знову настав мир".

Король Бельгії Філіп також присвятив війні в Україні значну частину свого традиційного різдвяного звернення до нації. Він нагадав про невинних жертв серед українців і подякував співгромадянам за допомогу біженцям.

"Жорстока й безглузда війна, яка претендує на заміну сили закону законом сили. Цей конфлікт нагадує нам про минуле, яке, як ми думали, пішло назавжди", сказав король Філіп.

Папа Римський Франциск у проповіді напередодні Різдва не назвав конкретно Україну, але натякнув на розв'язану Росією війну. Він сказав, що у світі рівень жадібності й жаги влади нині настільки великий, що деякі хочуть "поглинути навіть сусідів".

"Я особливо думаю про дітей, яких пожирає війна, бідність і несправедливість", сказав Папа Франциск.

Президент Польщі Анджей Дуда в опублікованому у Twitter вітанні з Різдвом також побажав у ці святкові дні миру "у світі та біля наших кордонів". За його словами, насамперед "мир у серцях" має допомогти здолати всі труднощі.

Про мир говорив також у своєму вітанні президент Литви Гітанас Науседа.

"Побажаймо всі разом, щоб мир прийшов у кожну країну і кожен дім. Ніколи не переставаймо вірити в диво Різдва. Нехай сьогодні ввечері віра і надія наповнять ваші серця. Щасливого Різдва!" ‒ написав Науседа.

А лідер Латвії Егілс Левітс ще раніше опублікував допис, у якому він разом з Науседою та президентом Естонії Аларом Карісом символічно заливають окопні свічки.

"Під час Різдва українці воюватимуть в окопах... Це моральна підтримка і підтвердження того, що ми продовжуємо і підтримуватимемо Україну до її перемоги", ‒ зазначив латвійський президент.

Президент Володимир Зеленський привітав християн західного обряду з Різдвом. Глава держави записав відеозвернення. Україна змагається за добро і бореться за світло, сказав Зеленський.

В Україні побільшало тих, хто святкує Різдво 25 грудня, свідчать результати соціологічного опитування.