План Расмуссена щодо членства України в НАТО: як нам до нього ставитись?

Україна нині обговорює ідею колишнього генсека НАТО Расмуссена щодо специфічного формату членства України в Альянсі. Ця ідея передбачає, що Україна буде запрошена до НАТО на наступному саміті в США в 2024 році, але стаття 5 Договору про НАТО буде застосовуватись тільки до територій, які контролює український Уряд.

Ідею Расмуссена висловив не він сам, а Генрі Кісінджер ще у січні цього року. В Україні на цю ідею відреагували переважно критично, але її все ж варто розглядати. Варіант прийняття України до НАТО без повного звільнення окупованих територій викликає обговорення та різні думки.

Наступного року на саміті НАТО можливо отримати запрошення на вступ до Альянсу, але кожна країна НАТО має погодитись з нашим членством. Проте поки ведеться війна, це неправдоподібно. Росія також негативно ставиться до членства України в НАТО і виставлятиме ультиматуми нам і Заходу.

Ідея Расмуссена може бути не єдиним варіантом, але вона пропонує можливість швидкого членства в НАТО, що гарантує системну безпекову підтримку. Варто розглядати різні компромісні варіанти, оскільки війна триває і неможливо передбачити її завершення. Ми прагнемо до повного звільнення окупованих територій і членства в НАТО, але зараз це складно реалізовувати. Тому треба використовувати нагоду і розглядати пропозиції, що відкривають можливість досягнення хоча б однієї з цих мет. Реакція Росії на цю ідею буде негативною, але ми продовжимо боротьбу за свої цілі.

Читайте також:

  • «Лише на фронті солдат розуміє, як важливо мати хорошу лопату»
  • «Білі янголи» у пеклі. Як працюють спеціальні екіпажі поліції на лінії фронту