"Плани України на випадок, якщо Росія вб'є Зеленського" - Джеймі Деттмер

Думки на сайті Politico редактора відділу громадської думки Politico Europe Джеймі Деттмера

Коли Володимира Зеленського запитали, чи турбують його спроби Росії вбити його, він відповів, що не може собі цього дозволити.

"Якби я думав про це постійно, я просто закрився б, як зараз Володимир Путін, який не виходить з бункера. Звичайно, мої охоронці мають думати, як цього не допустити, і це їхнє завдання. Я не думаю про це", - сказав український лідер минулого місяця.

Український президент відіграє ключову роль у мобілізації міжнародної підтримки для боротьби з Росією

Хоча Зеленський зі зрозумілих причин не хоче розмірковувати над цим запитанням, його прихильники всередині країни і за її межами не можуть дозволити собі це ігнорувати. Відколи він відкинув пропозицію про евакуацію, сказавши своїм потенційним американським рятувальникам: "Мені потрібні боєприпаси, а не транспорт", український президент відіграє ключову роль у мобілізації міжнародної підтримки для боротьби з Росією.

Не дивно, що російські законодавці та ультранаціоналістично налаштовані військові блогери об'єдналися, вимагаючи, щоб він став мішенню. Статус Зеленського як символу того, що Захід вважає праведною боротьбою, його здатність благати і лаяти союзників, доки не досягне свого, його готовність нахабно пробитися на передові з фотосесіями та виступи в парламентах все це зробило його ціллю для росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Чому українці не бачать сенсу вести переговори з Росією" - Андреас Умланд

Через кілька тижнів після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року головний радник Зеленського Михайло Подоляк повідомив, що на його боса вчинили не менше дюжини серйозних замахів. Це зробили російські диверсійні та розвідувальні групи. Зокрема, чеченці та найманці ПВК "Вагнер", які намагалися проникнути в урядовий квартал Києва, який ретельно охороняється і контролюється.

Повідомляється, що сам Зеленський відкрив зустріч у Zoom із сенаторами США невдовзі після вторгнення, заявивши, що, можливо, це востаннє, коли вони бачать його живим.

Очевидно, зараз ризики менші, ніж у перші хаотичні тижні війни, коли російські танки наближалися до української столиці, і мало хто думав, що нація, що бореться, виживе. Але ніхто в українському уряді чи парламенті країни не сумнівається, що небезпека залишається високою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

У березні відновилися заклики вбити Зеленського після того, як антипутинські російські диверсанти, яких підтримала Україна, штурмом перетнули кордон і вторглися в два російські села в Брянській області РФ. Депутат Думи Михайло Делягін заявив, що "єдиною нормальною реакцією" на інцидент буде "негайне усунення Зеленського".

Через загрозу, що нависла над його життям, закордонні візити Зеленського плануються в умовах суворої таємності. Українські офіційні особи розлютилися в лютому 2023 року, коли інформація про запланований візит до Брюсселя просочилася за три дні до його очікуваного прибуття, що поставило під загрозу поїздку першої особи. Аналогічно уряд Болгарії минулого місяця побоювався, що поїздку можуть скасувати після появи подробиць у пресі.

Кремль має жахливий послужний список в операціях з ліквідації людей за кордоном

І, звичайно, Кремль має жахливий послужний список в операціях з ліквідації. Згадайте Олександра Литвиненка, офіцера російської розвідки, який перейшов на бік Сполученого Королівства і був отруєний радіоактивним полонієм у 2006 році, або невдале отруєння "Новичком" Сергія Скрипаля, британського подвійного агента, в 2018 році в Солсбері, Англія.

Враховуючи ставки та ризики, не дивно, що українські офіційні особи схильні відмахуватися від прохань обговорити, що станеться, якщо Росія досягне успіху. Або відмовляються робити це офіційно, побоюючись, що тема виглядає надто похмурою.

І все ж, незважаючи на небажання публічно обговорювати це питання, план є, згідно з інтерв'ю українських офіційних осіб і депутатів, а також аналітиків. Дійсно, держсекретар США Ентоні Блінкен сказав про це: "В українців є плани, про які не говоритиму або не вдаватимуся в подробиці, щоб забезпечити те, що ми б назвали "правонаступністю влади", - сказав він минулого року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Формально, за Конституцією, лінія наступності є чіткою.

"Коли президент не може виконувати обов'язки, голова Верховної Ради бере на себе його обов'язки. Тому не було б вакууму влади", - сказав Микола Княжицький, депутат від опозиції.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, член партії Зеленського "Слуга народу". Він не має особливо високого рейтингу довіри в опитуваннях громадської думки, близько 40%, менше половини від Зеленського. І він не користується популярністю в опозиційних депутатів.

"Але не думаю, що це має значення. Там найсильніша команда лідерів. Думаю, побачимо колективний уряд", - сказав Адріан Каратницький, старший науковий співробітник Євразійського центру Atlantic Council.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Керівна рада, швидше за все, складатиметься зі Стефанчука як особи спікера, а також Андрія Єрмака, колишнього кінопродюсера та юриста, який очолює адміністрацію президента, глави МЗС Дмитра Кулеби та міністра оборони Олексія Резнікова. Валерій Залужний залишиться головнокомандувачем.

Каратницький сказав, що сподівається побачити роль телеведучого Сергія Притули, який займається великими благодійними ініціативами та має захмарний рейтинг суспільної довіри.

"Країна досягла точки дуже суттєвої солідарності та національної єдності, тому, якщо з Зеленським трапиться щось жахливе, це не буде таким вирішальним, як хтось міг би подумати", - сказав Каратницький, автор книги "Поле битви Україна: від незалежності до війни з Росією".

Він зазначив, що в Україні створено "налагоджену" адміністративну, військову та дипломатичну машину.

Історія також дає деяку впевненість. Кремлівським змовникам було б корисно прочитати статтю, написану вченими Бенджаміном Джонсом та Бенджаміном Олкеном для Національного бюро економічних досліджень Америки, NBER, про вплив на інститути та війну 59 вбивств національних лідерів, які відбулися між 1875 та 2004 роками.

Вбивства лідерів викликають суттєві зміни в інститутах авторитарних країн, але в демократіях ні

"Вбивства лідерів викликають суттєві зміни в інститутах авторитарних країн, але в демократіях ні", - підсумували вони.

"Вбивства ніколи не змінювали світову історію", - впевнено заявив прем'єр-міністр Великої Британії Бенджамін Дізраелі через кілька тижнів після того, як президента США Авраама Лінкольна застрелили під час перегляду вистави у театрі Форда у Вашингтоні. Вбивство справді мало вплинуло на реформи його адміністрації.

В архетиповому прикладі, що стояв на передньому краї думок Дізраелі, вбивці Юлія Цезаря зазнали невдачі у своїй цілі врятувати приречену Римську республіку від диктатури, а натомість лише спровокували громадянські війни, які прискорили, здавалося б, неминучий перехід до імперії.

Слід визнати, звісно, що півстоліття після того, як Дізраелі зробив своє зауваження, надзвичайні наслідки вбивства в червні 1914 року спадкоємця престолу Габсбургів, ерцгерцога Франца Фердинанда, відчувалися по всій Європі протягом десятиліть.

Ситуація в Україні, звісно, особлива. З її зміцненням демократичних інститутів, вона далека від Римської республіки, що розпадається, і дні якої майже напевно були пораховані, незалежно від того, чи були березневі іди успішними, чи ні. А Європа вже воює.

Хоча можлива смерть Зеленського стала б психологічним шоком, Каратницький каже, що для оцінки ймовірного впливу необхідно враховувати, як змінилася Україна, відколи Росія почала вторгнення.

За його словами, атаки Путіна ненавмисно допомогли зміцнити нове сильне почуття української державності та сформувати "впевнені в собі інститути". Він додав, що громадськість єдина "з погляду своїх цілей".

Ключові фактори у боротьбі України проти російської агресії - стійкість збройних сил, майстерність їх командування та перемоги на фронті

"Важливо пам'ятати, що ключові чинники у боротьбі України проти російської агресії стійкість збройних сил, майстерність їхнього командування та перемоги на фронті. Це головне, з погляду політичної стабільності України", - заявив депутат Княжицький.

Якщо в цьому сценарії є слабка ланка, то вона, мабуть, не в Україні, а серед союзників.

Українці більш виважено ставляться до Зеленського, бачачи його сильні та слабкі сторони. Хоча його хвалили за чудове керівництво під час війни, його також критикували за помилки. Особливо через те, що не зміг краще підготуватись до вторгнення, яке вважав малоймовірним. Він ігнорував опозиційних депутатів, а його тонкошкіра різкість навіть із конструктивною критикою, та схильність звинувачувати інших у помилках, не додавали йому балів.

Міжнародні ЗМІ, навпаки, були зачаровані харизматичною привабливістю Зеленського та зачаровані простою історією боротьби Давида проти Голіафа. Перетворення українського президента з лідера мирного часу, що розчаровує, на, за перебільшеними словами французького суспільного інтелектуала Бернара-Анрі Леві, "нового, молодого і чудового батька-засновника" вільного світу - вражаюче.

Його риторика та красномовство підкорили серця глядачів від Вашингтону до Лондона, від Брюсселя до Варшави. Його усунення, швидше за все, залишить багатьох тих же людей приголомшеними і невпевненими в тому, що робити далі. Це може посилити тиск на користь переговорів та компромісу.

Проте це не війна однієї людини. І, принаймні, в Україні мало хто сумнівається, що інші лідери, такі ж гідні, будуть на висоті становища, як вони це зробили після вторгнення.

Ярослав Ажнюк, український підприємець, відкинув можливість убивства Зеленського росіянами як "сферу альтернативної історії".

Зеленський добре справляється з керівною роллю в ці важкі часи. Однак настрої більшості українців такі, що ми ніколи не здамося, ніколи не підкоримося Росії

"Зеленський добре справляється зі своєю керівною роллю у ці важкі часи. Однак настрої абсолютної більшості українців такі, що ми ніколи не здамося, ніколи не підкоримося Росії", - сказав він.

Переклад Gazeta.ua