Покрова Пресвятої Богородиці: що категорично не можна робити цього дня, а що – варто

1 жовтня віряни вшановують за новим церковним календарем Покрову Пресвятої Богородиці. Раніше відзначали 14 жовтня.

Свято присвячене чудесному явленню Богоматері вірянам. Згідно з церковними переказами, саме цього дня 910 року військо Аскольда взяло в облогу місто Константинопіль.

Жителі візантійської столиці звернулися до Богородиці з молитвами і проханням про допомогу. За розповідями, вона з'явилася над містом і вкрила своїм покровом (омофором), після чого вороги не змогли більше побачити людей. Місто було захищене.

Що не можна робити

Не можна займатися важкою і брудною роботою, тому не дозволено прати, прибирати, копати.

Категорично заборонено лаятися, лихословити.

Не можна брати чи позичати гроші в борг.

Прикмети і традиції

Вже відлетіли журавлі зима прийде рано;

сніг випав на Покрову зима буде морозною і сніжною;

на Покрові зіграти весілля до щасливого шлюбу;

яка погода, такою вся зима буде.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Свято Покрови це щасливий день, який приносить кохання, тому на цей день часто призначали весілля. А ще прощалися з осінню та зустрічали зиму. Щоб зимою жити в достатку, наші предки проводили різноманітні обряди. Наприклад, цього дня розводили вперше за осінь вогонь в печі, використовуючи для цього лише гілки плодових дерев.

Іменини

День ангела святкують люди, які мають ім'я Георгій, Олександр, Олексій, Іван, Микола, Михайло, Петро, Роман, Віра, Марія.

1 жовтня українці святкують Покрову Пресвятої Богородиці. У наших предків Покрова вважалася закінченням осінніх свят, які підбивали підсумок господарського року. В народі навіть існувало повір'я: "Пречиста мати (Успіння) засіває, а Покрова збирає".

Покрова також була знаною як період весіль. В народній свідомості існував зв'язок святого омофора Богородиці з покровом (тобто фатою), яким покривали голову нареченої. Також це був час відвідин родини, сімейних застіль.