Працевлаштування у Швейцарії: три українки розповіли, як знайти роботу

Українські біженці в Швейцарії стикаються з великими труднощами у пошуку роботи. Лише 20% з них змогли знайти працевлаштування, і в основному це жінки. Троє українок поділилися своїм досвідом з виданням Swissinfo після року перебування у країні.

Наразі в Швейцарії зареєстровано близько 66 тисяч біженців з України, приблизно 40 тисяч з яких працездатного віку. Але лише 20% з них зайняті, що є досить низьким показником навіть для людей з вищою освітою. Більше половини українських біженців у Швейцарії мають вищу освіту, а 92% – середню або середню спеціальну.

Одна з українок, Лариса Вербицька, займається проектним менеджментом у Швейцарії. Вона була порадником та наставником для українок, які хотіли відкрити власний бізнес. Також вона запустила проект під назвою "Український дім у Берні", який спрямований на соціальну інтеграцію. Лариса працює близько 40 годин на тиждень, половину часу витрачаючи на волонтерство, а іншу половину заробітку на платну роботу.

Ольга Жук, українка з вищою освітою у ядерній фізиці та юриспруденції, шукає роботу у Швейцарії. Вона бажає працювати у власній сфері і розуміє, що без доброго знання німецької та французької мов буде складно знайти роботу.

Дар'я Кайсіна знайшла роботу у Швейцарії як спеціаліст з технічних комунікацій у компанії Winterthur Gas & Diesel. Вона шукала роботу інтенсивно і змогла пристосуватися до нового середовища за три місяці.

Влада Швейцарії має намір спростити процедуру працевлаштування для українських біженців. Загальна мета є підвищення зайнятості біженців і зменшення їхньої залежності від соціальної допомоги.