Президент Болгарії звинуватив Україну в затягуванні війни

Президент Болгарії Румен Радєв звинуватив Україну в тому, що саме вона наполягає на подальшому продовженні війни.

Посольство України в Болгарії виступило зі спростуванням і заявило, що ситуація прямо протилежна. Про це пише "УНІАН".

У п'ятницю, спілкуючись з журналістами, болгарський президент зазначив, що війна в Україні має економічний, соціальний і політичний вимір і являє собою загрозу для всієї Європи. Але провину за ці загрози Радєв поклав на українців.

"Я хочу прояснити, що Україна наполягає на продовженні цієї війни. Але також має бути зрозуміло, що рахунок оплачується всією Європою", сказав він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Українське посольство в Софії спростувало слова Радева. Дипломати підкреслили, що Україна прагне миру і докладає всіх зусиль для його досягнення.

"Звинувачення України, яка зазнала віроломного нападу північного сусіда, у війні, що триває, одна з найпоширеніших тез підтримки російської пропаганди і гібридної війни в Європі", йдеться в заяві.

У посольстві підкреслили, що надання Україні оборонних засобів не веде до збільшення кількості жертв і руйнувань, а навпаки дозволяє врятувати більше життів простих громадян.

Також дипломати зазначили, що надання гарантій безпеки Україні стане гарантією безпеки для всієї Європи, включаючи Болгарію.

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Софії 6 липня посперечався з лідером Болгарії Руменом Радєвим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.

Суперечка обох президентів потрапила на телевізійну трансляцію. Про це повідомляє Politico.

Під час зустрічі української та болгарської делегацій Радєв говорив, що "немає військового вирішення" війни в Україні та "все більше і більше зброї не вирішить проблему".

У відповідь Зеленський спитав, як би Болгарія діяла в разі повномасштабного вторгнення Росії.

Болгарський президент, який, за описом Politico, протягом виступу Зеленського був "наляканий" і часто підглядав у нотатки, попросив продовжити зустріч без камер, заявивши, що має якусь "пропозицію".