Президент повернув довоєнні податки

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Про це повідомили голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев і перший заступник Ярослав Железняк.

"Законопроєкт 8401 став законом. Користуйтеся", написав Гетманцев.

Закон вступає в силу з 1 серпня, повідомив Железняк.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Що передбачає закон

Ухвалений закон містить скасування спеціального режиму єдиного податку зі ставкою 2% від суми доходу з 1 серпня, повідомили LIGA.net.

Також закон містить такі положення:

скасування права на звільнення ФОП першої і другої груп від сплати єдиного податку (крім прифронтових територій);

часткове відновлення документальних перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг;

відновлення штрафів за порушення податкового законодавства і порядку використання касових апаратів (РРО/ПРРО) з 1 жовтня. Водночас встановлюється зменшений розмір штрафних санкцій (25% та 50% вартості товару замість 100% і 150% відповідно) за незастосування РРО (до закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 1 серпня 2025 року).

Повернення довоєнних податків одне із зобов'язань України в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Торік президент підписав закон, що повертає акцизний податок на пальне.

Цього місяця Україна отримала $890 млн другого траншу від МВФ. Кошти надійшли після першого перегляду програми розширеного фінансування. Наразі Україна отримала вже $3,59 млрд від фонду.