Президентка Словаччини підтримала надання зброї для України

Президентка Словаччини закликала надати Україні засоби для самооборони

Президентка Словаччини Зузана Чапутова прокоментувала масований обстріл України з боку Росії і закликала надати Україні необхідні засоби для самооборони, щоб запобігти російській агресії. Про це вона написала у своєму твіттері.

“Ще один Новий рік, ще одне звірство. Росія випустила рекордну кількість ракет і безпілотників по містах і селищах України, щоб тероризувати мирне населення. Найкращий спосіб гарантувати, що агресія Москви не триватиме ще рік, – це надати Україні засоби, необхідні для самооборони”, – заявила Чапутова.

Нагадаємо, що уряд Словаччини припинив надання військової допомоги Україні за рішенням ліво-популістської партії колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Ця партія обіцяла заблокувати надсилання зброї в Україну, протистояти членству України в НАТО та не підтримувати санкції проти Росії.

Зузана Чапутова підтримує продовження надання військової допомоги Києву з метою забезпечення безпеки обох країн. Проте вона наголошує, що рішення щодо постачання військової допомоги не входить до повноважень президента.

Міністр закордонних справ України звернувся до партнерів із проханням надати допомогу

Після масованого обстрілу України, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до партнерів із пропозицією надати додаткові системи протиповітряної оборони та бойові безпілотники для України, а також ракети дальнього радіусу дії та іншу допомогу. Він також запропонував використання російських активів для допомоги Україні та ізоляцію російських дипломатів.