Путін шукає винних: у Росії назрівають масштабні реформи

Російський президент Володимир Путін розкритикував оборонну промисловість РФ за її неспроможність вирішувати технічні й технологічні проблеми в певні терміни. Водночас він продовжує зберігати нереалістичні очікування щодо швидкого поповнення втрат окупаційного війська.

Найвище військове керівництва країни-агресорки готується до військових реформ у 2023 році, повідомили в Інституті вивчення війни (ISW).

11 січня російський диктатор публічно "вичитав" віце-прем'єра Дениса Мантурова. Звинуватив у тому, що деякі підприємства авіаційної промисловості не виконали держзамовлення, а деякі досі його не отримали на 2023 рік, не працевлаштовують додатковий персонал і не планують збільшувати обсяги виробництва. Путін сказав Мантурову "не валяти дурня". Зобов'язав виконати завдання протягом місяця.

На думку аналітиків ISW, це частина інформаційної пропагандистської кампанії Кремля, щоб покращити імідж Путіна як лідера воєнного часу, зокрема в очах внутрішньої авдиторії.

"Кремль міг би вирізати цю суперечність зі своєї офіційної стенограми, але вважав за краще оприлюднити різку відповідь Путіна. Можливо, для того, щоб звинуватити інших у проблемах російської оборонно-промислової бази або для погроз", сказали експерти.

До того ж Путін став часто з'являтися на публіці, хоч до цього 10 місяців майже не виходив із бункера. Так хоче зменшити критику від російських блогерів щодо відсутності передової військової техніки та нездатності РФ забезпечити воєнні дії.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Разом з цим заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу України Олексій Громов інформував, що російське військове керівництво планує збільшити чисельність особового складу до 1,5 млн осіб і сформувати щонайменше 20 нових військових частин у 2023 році. Кремль готується вести затяжну війну й планувати нові широкомасштабні бої.

"Міноборони РФ скасовує реформи Сердюкова 2008 року, спрямовані на раціоналізацію російських сухопутних військ і перехід до бригадної структури. Вдновлюють маневрені дивізії в російських військових округах із 2013 року. Але Кремль навряд чи здійснить ці реформи у терміни, що відповідають війні", резюмували аналітики.

11 січня міністр оборони Росії Сергій Шойгу зняв Сергія Суровікіна з посади командувача війною проти України й призначив замість нього Валерія Герасимова. Суровікін став його заступником.

Британська розвідка вважає, що призначення Герасимова є "показником зростання серйозності ситуації, перед якою стоїть РФ, і явним визнанням того, що кампанія не відповідає стратегічним цілям Росії".

Російському диктатору Володимиру Путіну скоро самому доведеться командувати своїми військами. Це можливо, якщо нове призначення начальника генерального штабу збройних сил Росії Валерія Герасимова новим командувачем окупаційних військ в Україні також стане неуспішним для окупантів, вважає посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.