РФ зберігала половину своїх золотовалютних резервів у західних країнах – Reuters

Російський центральний банк зберігає свої резерви на Заході

Український центральний банк вклав частину своїх золотовалютних резервів у ліквідні активи, такі як головні валюти, золото і державні облігації. Більшість цих резервів знаходиться у країнах Заходу, заявляє Reuters.

Центральний банк РФ підтвердив, що активи на суму близько 300 млрд доларів США заморожені на Заході. Загальна сума резервів Росії становить 612 млрд доларів США.

Перед введенням санкцій проти РФ, Росія мала активи на суму близько 207 млрд євро, 67 млрд доларів США та 37 млрд фунтів стерлінгів. У своєму активі також включала 36 млрд японських єн, 19 млрд канадських доларів, 6 млрд австралійських доларів і 1,8 млрд сінгапурських доларів. Крім того, активи в швейцарських франках становили близько 1 млрд доларів США.

Російський центральний банк повідомив, що ці активи були інвестовані переважно в зарубіжні цінні папери, банківські депозити і кореспондентські рахунки.

Найбільше права голосу є у суверенних облігаціях Китаю, Німеччини, Франції, Великобританії, Австрії та Канади. Золотий запас Росії зберігається в Росії.

Більшість активів, зокрема активи російських громадян, заморожені в депозитаріях.

Деякі російські чиновники полагоджують, що якщо активи Росії будуть конфісковані на Заході, то активи іноземних інвесторів, які зберігаються на спеціальних рахунках С типу у Росії можуть також бути конфісковані. Деякі заблокувані активи на цих рахунках фактично становлять $300 млрд.

Прес-секретар Кремля, Дмитро Пєсков, заявив, що Росія оскаржить будь-яке конфіскування в суді.

Ціна на золото починає рости

Ціни на золото досягли нового рекорду - ціни на світовому ринку сягнули 2,1 тис. доларів США за тройську унцію. Увага до золота продовжує зростати.

Президент РФ, Володимир Путін, підписав укази, які надають уряду РФ повноваження конфіскувати та продавати мільярдні активи європейських енергетичних компаній.