Росія відкрито хоче укласти угоду про вивезення зерна з Туреччиною

Росія готує свою "альтернативу" зерновій угоді, яка забезпечувала вивезення української агропродукції через Чорне море.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров та міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан завтра проведуть переговори у Москві. Будуть говорити про експорт російського зерна, повідомив МЗС Росії.

Йдеться про перевезення до Туреччини 1 млн т російського зерна за пільговою ціною при фінансовому забезпеченні Катару для подальшої перероблювання на турецьких підприємствах і відправлення в країни, які найбільше його потребують.

"Розглядаємо цей проект як оптимальну робочу альтернативу Чорноморській угоді", заявили у МЗС РФ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Лавров і Фідан також хочуть говорити про ситуацію в Україні.

"Відбудеться обмін думками щодо актуального стану справ в "українській кризі", буде обговорено можливі шляхи його політико-дипломатичного врегулювання. Міністри торкнуться гуманітарних тем, включаючи обмін військовополоненими. Російська сторона планує також порушити тему згубності нарощування військово-технічного співробітництва між Анкарою та Києвом", додали у російському МЗС.

Росія вийшла з Чорноморської ініціативи 17 липня і погрожувала військовими ризиками тим країнам, які вирішать відновити угоду без неї.

В міноборони РФ повідомили, що вважатимуть "військовими цілями" всі кораблі, що прямують до українських портів, і завдали масованих ударів по елеваторах і морських і річкових гаванях в Одесі та Миколаєві.