Росія вплинула на вибори президента європейської країни ‒ Держдеп США

На обрання президентом Болгарії 2016 року Румена Радєва могла вплинути Росія.

Про це йдеться у спеціальній доповіді Державного департаменту США про російську дезінформацію та пропагандистську екосистему Кремля, повідомляє болгарське видання "24 часа".

Згідно з доповіддю, у президентські вибори в Болгарії втручався генерал-лейтенант у відставці зі Служби зовнішньої розвідки Росії Леонід Решетніков. Через Болгарську соціалістичну партію (БСП) він намагався поширювати фейкові новини й популяризувати перебільшені дані соціологічних опитувань.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

2016-го інститут Решетнікова замовив соціологічне дослідження до майбутніх президентських виборів в Болгарії, яке мало на меті виявити профіль майбутнього кандидата від БСП.

Результати засвідчили зростання підтримки Росії та зменшення підтримки США, ЄС та НАТО. 12% оголосили себе категоричними русофілами, а 25% ‒ поміркованими. Дві третини опитаних заявили, що "Болгарія повинна максимально відновити і підтримувати дружні відносини з Росією".

Через два тижні після цього опитування генерал Румен Радев подав у відставку з посади командувача ВПС. А за кілька днів БСП и АБВ заявили про нього як про кандидата в президенти. Румен Радев відповідав всім рекомендаціям, викладеним у дослідженні на замовлення Решетнікова.

Уже після перемоги Радева на виборах Леонід Решетніков визнав, що дійсно обговорював його кандидатуру з лідером БСП Корнелією Ніновою.

Болгарія схвалила угоду з Україною про поставки озброєння. Відповідне рішення ухвалив парламент Болгарії. Парламент схвалив Угоду між Болгарією та Україною про постачання озброєння, техніки й боєприпасів.

Болгарія передасть Україні стрілецьку зброю та боєприпаси у рамках допомоги Збройним силам. Танків не нададуть, сказав в. о. міністра економіки та промисловості Болгарії Нікола Стоянов.