Російські диверсанти намагаються зірвати постачання зброї з Болгарії до України

Український бізнесмен Еміліан Гебрев, який володіє компанією з виробництва зброї в Болгарії, висловив свою стурбованість щодо можливих диверсій з боку Росії, спрямованих на перешкоджання постачанню зброї до України. Про це повідомляє Financial Times.

За словами Гебрева, російські агенти вже неодноразово атакували заводи та склади його компанії, які брали участь у постачанні зброї до України. Він впевнений, що для протидії подібним випадкам необхідно залучити НАТО.

Крім того, Гебрев зазначив, що жоден з російських агентів не був затриманий після спроби на його життя в 2015 році та після атак на його підприємства у 2021 та 2022 роках.

"Немає жодного прогресу в жодній з понад десяти справ, пов'язаних із російськими терористичними актами та шпигунською мережею в Болгарії. Усі розслідування або були зупинені, або потрапили в тупик, і жодна справа не була передана до суду", - зазначив бізнесмен.

За даними Financial Times, близько 40% куль та снарядів, які використовуються в Україні, виробляються в Болгарії.

"Росіяни дуже зацікавлені нашими об'єктами та тим, як ми їх обслуговуємо. Питання в тому, як болгарська влада зможе захистити цю галузь і її власників. Невдалими розслідуваннями і знищенням доказів ми тільки поглиблюємо проблему", - сказав анонімний чиновник з Болгарії.

Варто зазначити, що постійний страх війни, присутній серед громадян Болгарії, на велику міру підтримується російською дезінформацією і впливає на боєздатність армії.