Російський посол взявся критикувати Данію за F-16 для України й отримав жорстку відповідь

Посол Росії в Данії Володимир Барбін розкритикував рішення цієї країни передати Україні 19 винищувачів F-16.

Російський дипломат бідкається, що це нібито буде ескалацією війни, повідомляє Reuters.

Представник країни-агресорки цинічно назвав повномасштабну війну Росії проти України "конфліктом" й став погрожувати світові ескалацією.

"Той факт, що Данія вирішила передати Україні 19 літаків F-16, призводить до ескалації конфлікту. Прикриваючись тим, що Україна сама має визначити умови миру, Данія прагне своїми діями та словами не залишити Україні іншого виходу, окрім продовження військового протистояння з Росією", сказав Барбін.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Він стверджує, що військова допомога Данії "штовхає Україну в прірву, а її населення прирікає на нові жертви".

"Цілі спеціальної військової операції в Україні щодо забезпечення Росією своєї національної безпеки будуть досягнуті", зазначив російський посол.

На його заяву жорстко відреагував міністр оборони Данії Якоб Еллеман-Єнсен. Він нагадав про воєнні злочини Росії, а також про умови використання F-16 українськими захисниками. Міністр, зокрема, наголосив, що Україна зможе застосовувати винищувачі винятково на своїй території.

"Представник країни, яка вдерлася до мирного сусіда і вбиває мирних жителів, наважується говорити, що інші розганяють конфлікт, який вони могли б зупинити завтра, просто сказавши: "Зараз ми відходимо до своєї країни". Я думаю, йому має бути соромно", заявив данський міністр.

Міністр оборони Данії повідомив, що його країна і Нідерланди передадуть Україні винищувачі F-16. Зокрема, Данія передасть 19 американських літаків, сказала прем'єр-міністерка Метте Фредеріксен.

20 серпня президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте уклали проривну домовленість. Після тренування українських пілотів та інженерів Нідерланди передадуть 42 літаки.