Румунія вступила до Шенгену: як це вплине на працевлаштування українських переселенців

Українці, які їдуть на роботу до Румунії, повинні враховувати дні безвізу

За інформацією Міграційної платформи EWL, після вступу Румунії до Шенгенської зони зміняться умови працевлаштування для українців. З 1 квітня 2024 року громадяни України можуть працювати в Румунії без додаткових дозволів, якщо вони їдуть за біометричним паспортом і враховують дні безвізу. Тепер українці можуть перебувати в Румунії не більше 90 днів за 180 днів, якщо не отримують посвідки на проживання або тимчасовий захист.

Загалом Румунія залишається країною в ЄС, де найпростіше легалізуватися і працевлаштуватися для громадян України - Маргарита Нестеренко, керівник міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL

Також, щоб залишитися в країні довше, можна отримати статус тимчасового захисту, який дають громадянам України незалежно від їхнього попереднього місця перебування. Крім того, є можливість працювати на підставі біометрії 3 місяці, після чого можна подати документи на посвідку на проживання.

За даними UNHCR, на даний момент в Румунії перебуває близько 78 673 громадян України зі статусом тимчасової охорони. У 2023 році Румунія випустила 6954 робочі візи для українців, які виїхали туди через війну.

Крім того, після російського вторгнення до Румунії зазначеного числа компаній з України працюють в країні. Зокрема, ІТ-сектор, сфера послуг, будівництво та інші галузі.