Семен Кривонос очолив НАБУ. Хто він та в які скандали потрапляв

Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 6 березня затвердив директора Національного антикорупційного бюро України. Ним став Семен Кривонос.

Рішення підтримали всі міністри, окрім віцепрем'єр-міністра з відновлення України міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова. До початку голосування він заявив про конфлікт інтересів і не брав участь в голосуванні.

Керівник НАБУ займатиме посаду протягом наступних семи років. Що відомо про переможця і чому конкурс тривав так довго у матеріалі Gazeta.ua.

"Був проведений прозорий конкурс. Половина складу конкурсної комісії це представники від наших міжнародних партнерів. Всі засідання комісії транслювались в онлайн-режимі. Тести, знання законодавства, практичні завдання, перевірки на доброчесність кандидатів все це було зроблено", сказав прем'єр Денис Шмигаль.

Він також запропонував новопризначеному директору НАБУ розглянути можливість та призначити на керівні посади в бюро двох інших кандидатів Сергія Гупяка та Романа Осипчука.

КАНДИДАТИ І ПЕРЕМОЖЕЦЬ

Семен Кривонос був Головою Державної інспекції архітектури та містобудування України. У квітні 2016-го він виграв конкурс на посаду очільника Одеського територіального управління НАБУ. Але за два місяці в НАБУ оголосили про новий конкурс на цю посаду. Бо тоді журналісти "Слідство.Інфо" оприлюднили розслідування щодо Кривоноса. Виявили, що попри зарплату держслужбовця, йому з дружиною вдалось купити кілька земельних ділянок та приватний будинок. А також він приховав квартиру у Києві, згідно розслідування. Журналісти оцінили її у 3 млн грн.

Приховав квартиру у Києві, згідно розслідування

Кривонос з дружиною Галиною володіють або мають право безоплатного користування 17-ма земельними ділянками, згідно поданої декларації. Останню ділянку Кривонос отримав у право на користування у вересні 2022 року.

Також у період з 2017 по 2018 роки Кривонос був членом політичної партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

У тестуванні на знання законодавства набрав 99 балів зі 100. За підсумками тестів на знання законодавства та тестування загальних навичок зайняв 4 місце з 224 балами.

Роман Осипчук у 2004-2015 роках працював у підрозділах Держслужби боротьби з економічною злочинністю управлінь МВС у Луганській та Київській областях.

Сергій Гупяк з 17 березня 2021 року до 31 січня 2022 року працював начальником 4-го слідчого відділу Територіального управління ДБР. А з 1 лютого 2022 року працював керівником зазначеного відділу. Підполковник ДБР.

КОНКУРС НА ДИРЕКТОРА НАБУ

Конкурсна комісія 4 березня обрала трьох головних кандидатів на посаду директора НАБУ. Попередній очільник бюро Артем Ситник був призначений на цю посаду 16 квітня 2015 року указом президента Петра Порошенка. 16 квітня 2022-го термін його повноважень сплив і НАБУ тимчасово очолив його перший заступник Гізо Углава.

На конкурс подалися 78 кандидатів

Конкурс на посаду директора НАБУ стартував наприкінці 2022-го. Подалися 78 кандидатів, з яких були допущені до участі 74 претенденти. 29 та 30 грудня торік відбулося анонімне тестування на знання законодавства. 17 січня комісія з проведення конкурсу за результатами тестування загальних здібностей відсіяла 28 кандидатів. До наступного раунду пройшли 22 претенденти. Згодом у фінал вийшли троє.

ЯК ДІЯТИМЕ НОВИЙ ДИРЕКТОР

Олексій Голобуцький, політолог:

"Це єдиний орган боротьби з корупцією, який влада не контролює. Бо вся система побудована так, що покарання відбувається поверхнево і для обмеженого кола людей. Якщо хтось почне системно займатися боротьбою з корупцією може посипатися багато що у владі. Зараз рішення прийняли, бо це вже не красиво виглядало. Найімовірніше ключову роль зіграли наші західні партнери.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Як діятиме новий директор буде залежати від нього самого. Якщо захоче поретвориться на нового Ситника, тобто буде обслуговувати наш корумпований політичний клас. А захоче буде боротися. Це важко. Бо вся наша влада це один клас. І питання в тому, чи захоче ризикнути ця людина своїм здоров'ям та життям, а не імітувати боротьбу з корупцією".